Hopp til innhold

– Media undervurderer Oslo øst

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Levekårsforskjeller i Oslos bydeler har vært gjenstand for politisk diskusjon og vitenskapelig forskning i flere tiår. Nå tar også NRKs lesere til orde for å forsvare og kritisere sine egne bydeler.

Rundt 23 000 lesere har allerede klikket seg inn på NRKs interaktive kart for å se de store levekårsforskjellene mellom Oslos ulike bydeler.

I kommentarfeltet har mange av våre lesere uttrykt misnøye med hvordan deres bydel blir fremstilt i undersøkelsen.

«Statistikken viser bare en gjennomsnittlig opplevelse av virkeligheten. Sikkert interessant for gjennomsnittsmennesket, men da går man glipp av en fantastisk bydel,» skriver Ola fra Søndre Nordstrand.

Mimi fra bydel Østensjø mener hennes bydel er «en perle i Oslo».

«Vi har nærheten til marka, store grøntområder som Østensjøvannet. Det er kort vei til byen med supre kommunikasjonmidler. Så hvorfor fokuserer man på statistikk? Kanskje man skulle laget en undersøkelse på trivsel, mobbing, press, nabolag og ikke bare kalde tall og fakta? Tror det ville gitt et mye bedre bilde av bydelene,» skriver hun.

Østkantsstolthet

Det er spesielt beboerne i Alna som føler at deres bydel kommer ufortjent dårlig ut i NRKs levekårundersøkelse.

«Det kan godt være det ikke er så mange millionærer i denne bydel som det er i vest, men synes media undervurderer Oslo øst. Jeg arbeider i barnehage i Alna bydel og ser hvordan mange familier har det. Barna går i pent tøy, har ski, deltar i fritidsaktiviteter og familiene reiser like ofte på utenlandsferier som en gjennomsnittsfamilie gjør. Her er det langt fra fattigdom. Det er det samme som man skal fremstille Oslo vest med f.eks. Hamar. Det er sikkert like store forskjeller som det er mellom øst og vest i Oslo,» skriver Elisabeth fra Alna bydel.

«Jeg jobber i bydelen selv, og kjenner meg ikke igjen i det som kommer fram her. (...) De aller fleste er i arbeid, har nok penger til å klare seg med mat, klær og regninger og har det godt der de bor. De fleste er fornøyd med tilbudene de får, og deltar i aktiviteter og lignende på fritida,» skriver Johanne som jobber i en barnehage i Alna.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Oslo øst sett fra Ekeberg

Mange bydeler på østkanten i Oslo har hatt en opphopning av personer med sosiale problemer, som bidrar til det skjeve bildet, mener forskere. Her ser man noen av områdene: Grønland i forgrunnen, høyblokkene på Enerhaugen, Sinsen, Sagene og Nydalen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Føler seg utrygg i bydelen

Selv om mange uttrykker stolthet og glede over sin bydel, er andre oppgitt over politikerne som har latt deres nærområder forfalle.

«Sosialboligene i Sinsenveien ødelegger et ellers fredelig og fint område. Her er salg av narkotika, åpenlys drikking, søppel kastes ut vinduene. Det er ofte høylytt bråk i området og det oppleves utrygt å ferdes i nærheten,» skriver Anne Lium fra Bjerke bydel.

«Hvorfor ikke flytte sosialboligene til vestkanten??? Det er så urettferdig at man skal belaste ett område slik det gjøres her, vi har jo også transittmottaket like ved. Det er vel helt uhørt at beboere på vestkanten skal påta seg slike samfunnsoppgaver, da hadde det blitt ramaskrik,» foreslår Lium.

«Alt for mye gjennomkjøringstrafikk i mange retninger, luftkvalitetsproblemer som lett bikker inn i det røde på vinteren og gule på sommeren. Parkstell og vedlikehold som har forfalt i ti år minst. (...) Søppelhav, engangsgriller og fyll i stappfulle parker fra tilreisende fra hele byen. Bydelen har blitt stadig mer barnefiendtlig pga. disse forholdene de siste ti årene,» mener Nikolai Dragnes som bor på Grünerløkka.

Konstruktiv kritikk

Samtidig som noen lesere lufter sin innestengte frustrasjon i harde ordlag, kommer andre med konstruktive forslag på hvordan levekårene i bydelen kan forbedres.

«Bydel Grorud er en fin plass å bo, men for å snu dagens utvikling må det gjøres tre store tiltak: 1. Flytte trafikken fra Trondheimsveien (RV4) til Østre Aker vei (163) 2. Avvikle Huken pukkverk 3. Satse mer på skolene i området. Alle disse tiltakene er diskutert og utreda og er mulige å gjennomføre. Det eneste som gjenstår er politisk vilje, » skriver Dag Arne fra Grorud bydel.

Hva mener du om bydelen du bor i? Si din mening her!

AKTUELT NÅ