Hopp til innhold

Mener selv leder av Breivik-kommisjon er habil

Den rettsmediniske kommisjon mener selv at Karl Heinrik Melle som leder gjennomgangen av Breivik-rapporten er habil. Nå må tingretten selv avgjøre spørsmålet.

Torgeir Husby med den rettspsykiatriske erklæringen om Anders Behring Breivik

Mannen som skal ettergå Torgeir Husbys erklæring av Anders Behring Breivik som utilregnelig anses som habil av sin egen kommisjonsleder.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den rettsmedisinske kommisjon ble i går bedt av Oslo tingrett om å redegjøre for habiliteten til lederen av sin psykiatriske gruppe, Karl Heinrik Melle.

I ettermiddag har kommisjonen svart tingretten, og konkludert med at de selv anser Melle som habil.

– Vi holder fast ved den tidligere vurderingen om at de sju medlemmene i kommisjonen, som selv sa de var habile, fortsatt er det og i stand til å behandle rapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim, sier leder for Den rettsmedisinske kommisjon Tarjei Rygnestad til NRK.

Karl Heinrik Melle

Karl Heinrik Melle kan være for nær venn med Torgeir Husby.

Foto: NRK

Kommisjonen har sendt sin redegjørelse for habilitet til tingretten, og der går de gjennom hvilke bindinger og koblinger medlemmene har.

Oslo tingrett må nå gå gjennom denne, og det er ventet at de involverte partene vil møte tiil en drøfting i retten på fredag. Etter det vil retten ta stilling til om Melle og resten av gruppen kan fortsette arbeidet med å gjennomgå Breivik-rapporten.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag skriver tingretten følgende:

Tingretten har etter redegjørelsen vurdert det slik at det ikke er nødvendig med et møte med aktørene vedrørende dette, men har bedt om tilbakemelding fra aktørene om de mener dette likevel er nødvendig

«.. en av mine nærmeste venner»

Den Rettsmedisinsk kommisjon måtte vurdere om gruppen som skal se på helserapporten om Anders Behring Breivik er skikket til sine oppgaver etter at det kom fram noe som kunne tyde på for nære vennskapsbånd mellom lederen av gruppen Karl Heinrik Melle og Torgeir Husby som skrev erklæringen om Anders Behring Breivik

I et intervju i 2009 omtalte Husby Melle som «en nær kollega og en av mine nærmeste venner», skriver Aftenposten tirsdag.

Dermed ba Oslo tingrett om en redegjørelse rundt habiliteten.

Les også: Nye spørsmål om Breivik-psykiaters habilitet

Melle og seks andre psykiatere har som oppgave å gjennomgå den rettspsykiatriske erklæringen om Anders Behring Breivik. De skal se på den faglige kvaliteten i arbeidet til rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

De to leverte tirsdag i forrige uke erklæringen sin som fastslo at de anså den terrorsiktede som strafferettslig utilregnelig, psykotisk og schizofren paranoid.

Konklusjonen har skapt omfattende debatt.

Den rettsmedinske kommisjon vurderer nå arbeidet, og om det skal kreves ytterligere undersøkelser. Arbeidet skal være uavhengig, og det er derfor det er vitkig at alle fra Den rettsmedisinske kommisjon er habile.

Må ut av fengslet om konklusjonen blir stående

Geir Lippestad

Geir Lippestad mener at Breivik må ut av fengselet hvis Den rettsmedisinske kommisjon lar konklusjonen om hans mentale helse stå.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad venter nå på svarene fra Den rettsmedisinske kommisjon.

Kommisjonen kan komme med bemerkninger til rapporten som erklærte Breivik som utilregnelig, eller de kan i ytterste konsekvens be om nye sakkyndige hvis de er svært uenige med rapporten som har skapt mye debatt.

Lippestad tror Anders Behring Breivik må ut av fengselet hvis ikke kommisjonen går mot konklusjonen om utilregnelighet og diagnosen paranoid schizofreni.

– Jeg mener at vi nå skal gi kommisjonen tid til å kvalitetssikre rapporten. Etter dette er det naturlig at han får behandling utenfor fengselet dersom utilregnelighet blir stående, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Ifølge Lippestad har Breivik slått seg til ro med psykiaternes konklusjon, selv om han ikke erkjenner at han er syk.

– Han mener rapporten gir ham nye muligheter, uten at jeg vet hva han tenker på, sier forsvareren.

Selv om han sitter isolert får Breivik ukentlig helseoppfølging i fengselet.

– Slik jeg forstår det er det en psykiater fra fengselets helsestab som besøker ham en gang i uka, sier Lippestad.

Jobbet sammen

Det er ikke første gang tingretten stiller spørsmålstegn ved Husbys habilitet.

Etter å ha vurdert Anders Behring Breivik i to måneder, sendte Husby et brev til Oslo tingrett der han opplyste at han er lege ved Diakonhjemmet i Oslo der Breiviks mor får behandling.

Opplysningen førte til at flere bistandsadvokater krevde Husbys avgang.

Den gang konkluderte tingretten med at han ikke var inhabil, men dommer Anne Marrgrethe Lund kritiserte psykiateren for å ikke ha informert tingretten tidligere.

Torgeir Husby har hevdet overfor Aftenposten at han ikke har sett Melle på fem år og at de to kun er bekjente fordi de brukte å jobbe sammen i Trondheim.

Karl Heinrik Melle jobbet under Husby i Trondheim fra april 1989 til 1994.

– Han arrangerte nyttårsfester, og vi var ute og spiste en del. Vi var omgangsvenner da, sa Melle til avisa.

– Det er vanskelig å måle graden av vennskap. Jeg vet dessuten ikke om jeg er sitert riktig. Han var tidligere en god venn, sa Torgeir Husby.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ