Hopp til innhold

Husby er habil i terrorsaken

Rettspsykiater Torgeir Husby er erklært habil i terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik. Han får likevel kritikk av Oslo tingrett for å ikke ha informert om det mulige habilitetsproblemet tidligere.

Torgeir Husby

Rettspsykiater Torgeir Husby har, sammen med kollega Synne Sørheim, hatt flere samtaler med den terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han er dermed, ifølge tingretten, skikket til å vurdere Behring Breiviks mentale helse i forbindelse med terrorrettssaken etter 22. juli.

Begjæringen om at Torgeir Husby skal fratre som sakkyndig tas ikke til følge

Oslo Tingrett

Får kritikk

Til tross for at tingrettsdommer Ann Margrethe Lund i kjennelsen slår fast at begjæringen om Husby skal fratre som sakkyndig ikke tas til følge, får Husby kritikk for ikke å ha infomert tingretten om at han er overlege ved Diakonhjemmet, der Anders Behring Breiviks mor får behandling, på et tidligere tidspunkt.

«Retten vil for ordens skyld også bemerke at selv om Husby straks burde informert retten om at siktedes mor var innlagt på hans avdeling, er ikke det forhold at han unnlot å gjøre dette en særegen omstendighet som er skikket til å svekke tilliten til hans habilitet», skriver Lund i kjennelsen.

Oslo tingrett legger likevel vekt på at Husby og Behring Breiviks mor ikke hadde et lege-pasient-forhold.

Husby sier til NRK.no at han tar til kjennelsen til etteretning.

– Nå ser jeg bare frem til å ta fatt på det videre arbeidet, sier Husby.

Han ønsker ikke å gå inn på det faktum at tingretten mener han burde sagt fra om forholdet på et tidligere tidspunkt.

– Jeg har redegjort for forholdene til tingretten. Det er alt jeg har å si om den saken, sier Husby.

Behring Breivik vil ikke ha ny psykiater

Terrorsiktede Anders Behring Breiviks advokat Geirl Lippestad fortalte til NRK i går at han hadde redegjort for sitt synspunkt angående habilitetsspørsmålet.

I kjennelsen fra Oslo tingrett kommer det klart frem at Behring Breivik ikke ønsket at det skal oppnevnes en ny rettspsykiater.

«Det er derfor av betydning for rettens vurdering at siktede er informert om forholdet og ikke ønsker at det skal oppnevnes nye sakkyndige», skriver tingrettsdommer Lund i kjennelsen.

Lund mener det fremgår klart av advokat Lippestads redegjørelse at han har diskutert spørsmålet med Behring Breivik, slik at han er informert, og at det derfor ikke er nødvendig å hente inn en egen erklæring fra Behring Breivik.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik ønsket ikke at det skal oppnevnes en ny rettspsykiater.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– For tidlig å si om det ankes

NRK skrev torsdag at bistandsadvokatene har vært delt i spørsmålet om Husbys habilitet. Dette er et av poengene som legges vekt på i kjennelsen fra Oslo tingrett.

«Blant bistandsadvokatene er det delte meninger, men et flertall av de som har gitt uttrykk for sitt syn mener Husby er habil.»

Kravet om Husbys avgang ble støttet av 15 av i alt 156 bistandsadvokater, flere av disse fra Advokatfirmaet Stabell & Co.

En av disse er Bendik Falch-Koslung, som sier det er for tidlig å si om kjennelsen vil bli anket.

– Vi kommer til å diskutere dette litt nærmere på kontoret, og vil sannsynligvis ta stilling til ankespørsmålet tidlig neste uke, sier Falch-Koslung til NRK.no.

Tingretten har i kjennelsen også vurdert hvordan habilitetsinnsigelsen fremstår for allmennheten, og skriver at saken har stor offentlig interesse, og at «behandlingen av denne vil være gjenstand for vurderinger ikke bare nå, men også i fremtiden».

Falch-Koslung mener habilitetsinnsigelsen uansett har ført til noen nyttige avklaringer i denne sammenhengen.

Han reagerer ikke spesielt på at Oslo tingrett har lagt vekt på at Behring Breiiviks ønske om at det ikke utvevnes ny rettspsykiater.

– Det har kommet noen avklaringer i løpet av denne prosessen, som gjør det vanskeligere for den siktede å peke på eventuelle saksbehandlingsfeil senere, sier Falch-Koslung.

Leverte selv brev

Det var Husby selv som leverte et brev til tingretten der han opplyste om det mulige habilitetsproblemet samme uke som han og kollega Synne Sørheim hadde hatt sin siste samtale med den terrorsiktede.

Bakgrunnen er at Husby også er overlege ved Diakonhjemmet i Oslo, der den terrorsiktedes mor er til behandling, og dermed har det formelle ansvaret for hennes behandling.

Les mer: Breivik-psykiater kan være inhabil

I rettskjennelsen som kom i ettermiddag legges det imidlertid vekt på at Husby ikke har hatt et lege-pasientforhold til den siktedes mor.

«Det er derfor ikke etablert en relasjon mellom dem som kan ha betydning for hans arbeide som sakkyndig».

Erklæring om en måned

Rettspsykiaterne skal gjennom samtaler med Breivik komme fram til en konklusjon om hva slags mental tilstand han er i nå, samt i gjerningsøyeblikket den 22. juli.

Dersom Husby hadde blitt erklært inhabil hadde man måtte gjennomføre nye samtaler med terrorsiktede. Det blir nå ikke nødvendig.

Etter planen skal Sørheim og Husby levere sin erklæring innen 1. november.

AKTUELT NÅ