Hopp til innhold

Nye spørsmål om Breivik-psykiaters habilitet

Oslo tingrett ber Rettsmedisinsk kommisjon vurdere om gruppen som skal se på helserapporten om Anders Behring Breivik er skikket til sine oppgaver.

Torgeir Husby triller kofferten med Breivik-erklæringen inn i Oslo tingrett

Torgeir Husby avleverte tirsdag i forrige uke rapporten som erklærte Anders Behring Breivik som strafferettslig utilregnelig. Nå kan de som skal vurdere rapporten være inhabile.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Bakgrunnen er at lederen for gruppen som skal vurdere sakkyndigrapporten, Karl Heinrik Melle og rettsakkyndig i terrorsaken Torgeir Husby kan være for nære venner.

Karl Heinrik Melle under rettssak i 2001

Karl Heinrik Melle skal ha blitt kalt «en nær kollega og en av mine nærmeste venner» av Torgeir Husby. Her er Melle som rettspsykiater i en rettssak i 2001.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I et intervju i 2009 omtalte Husby Melle som «en nær kollega og en av mine nærmeste venner», skriver Aftenposten tirsdag.

Tingretten sendte tirsdag brev til Rettsmedisinsk kommisjon der de ber om en redegjørelse for habiliteten til kommisjonens rettspsykiatriske gruppe.

Melle og seks andre psykiatere har nå satt i gang arbeidet med å gjennomgå den rettspsykiatriske erklæringen om Anders Behring Breivik.

Uavhengig

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim leverte tirsdag i forrige uke erklæringen sin som fastslo at de anså den terrorsiktede som strafferettslig utilregnelig, psykotisk og schizofren paranoid.

Konklusjonen har skapt omfattende debatt.

Veien videre er at den rettspsykiatriske gruppen til Rettsmedisinsk kommisjon skal se på erklæringen for å vurdere om den er god nok.

Dette arbeidet skal gjøres uavhengig og kan påpeke feil, mangler eller at erklæringen er ufullstendig.

Nå settes det spørsmålstegn ved hvor uavhengig den rettsmedisinske kommisjonens medlemmer er fra rettspsykiaterne som skrev den første erklæringen.

– Idet det er reist spørsmål om Karl Heinrik Melles habilitet ber retten samtidig om en redegjørelse for hvilke relasjoner det har vært og er mellom Melle og Husby som kan få betydning for Melles habilitet, skriver tingrettsdommer Anne Margrethe Lund i brevet til kommisjonen.

Les hele brevet her

Det er ikke uvanlig at kommisjonen kommer med bemerkninger eller ber om noen ytterligere utdypninger eller undersøkelser fra de oppnevnte rettspsykiaterne.

Er de veldig misfornøyde med arbeidet som er gjort kan de anbefale at det oppnevnes nye sakkyndige.

Jobbet sammen

Det er ikke første gang tingretten stiller spørsmålstegn ved Husbys habilitet.

Etter å ha vurdert Anders Behring Breivik i to måneder, sendte Husby et brev til Oslo tingrett der han opplyste at han er lege ved Diakonhjemmet i Oslo der Breiviks mor får behandling.

Opplysningen førte til at flere bistandsadvokater krevde Husbys avgang.

Den gang konkluderte tingretten med at han ikke var inhabil, men dommer Anne Marrgrethe Lund kritiserte psykiateren for å ikke ha informert tingretten tidligere.

Torgeir Husby hevder overfor Aftenposten at han ikke har sett Melle på fem år og at de to kun er bekjente fordi de brukte å jobbe sammen i Trondheim.

Karl Heinrik Melle jobbet under Husby i Trondheim fra april 1989 til 1994.

– Han arrangerte nyttårsfester, og vi var ute og spiste en del. Vi var omgangsvenner da, sier Melle til avisa.

– Det er vanskelig å måle graden av vennskap. Jeg vet dessuten ikke om jeg er sitert riktig. Han var tidligere en god venn, sier Torgeir Husby.

Så langt vurdert som habil

Lederen for hele den rettsmedisinske kommisjonen, Tarjei Rygnestad, forteller at den enkelte som sitter i gruppa som nå vurderer Breivik-rapporten selv har vurdert sin habilitet. To av gruppas medlemmer har meldt seg inhabile fordi de er involvert i 22. juli-saken fra før på andre vis.

Karl Heinrik Melle derimot har hittil vært vurdert som habil.

– Vår vurdering i denne konkrete saken er at to har sagt seg inhabile, og de har derfor ikke befatning med saken. Resten har redegjort for sine forhold og vi har vurdert at de er habile, sier Rygnestad til NRK.

Lederen bekrefter at de har fått kravet om en ny redegjørelse fra Oslo tingrett, og vil svare så godt de kan.

– Vi noterer oss at det stilles spørsmål. Man skal jo vurdere habilitet i alle straffesaker der det er sakkyndige uttalelser. Det er vi derfor forberedt på at kan komme.

Ifølge Rygnestad forventer de å kunne sende fra seg sin redegjørelse i løpet av onsdag. Deretter må tingretten vurdere habilitetsspørsmålet.

AKTUELT NÅ