– Krekar truet Bondevik med døden

Mulla Krekar skal ha kommet med flere nye trusler helgen før han ble dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett. Truslene var blant annet rettet mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik har vært statsminister for Norge i to perioder.

Foto: TONY KARUMBA / Scanpix/AFP

Mulla Krekar ble tirsdag pågrepet i sin leilighet på Tøyen, blant annet fordi PST mener han har kommet med nye trusler mot hele det norske folk, sist denne helgen.

VG nett melder at en del av truslene Krekar kom med på nettforumet Paltalk skal ha vært rettet mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Av lydopttakene skal det ha fremgått at Krekar tror Bondevik har en ledende politisk rolle i ledelsen av landet og at Krekar skal ha truet Bondevik med døden, ifølge avisa.

Kjell Magne Bondevik var Norges statsminister fra 1997 til 2000 og fra 2001 til 2005. Han er i dag leder for Oslosenteret for fred.

– Jeg kan bekrefte at Kjell Magne Bondevik har blitt kontaktet av politiet angående disse truslene. Det er i grunnen det eneste jeg kan si, sier fungerende kommunikasjonsrådgiver i Oslosenteret for fred, Nikolai Hegertun til NRK.no.

Han opplyser at Bondevik for tiden er på en utenlandsreise til Midtøsten.

PST: – Alvorlige trusler

Mulla Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett for terrortrusler og trusler mot navngitte enkeltpersoner, deriblant Høyre-leder Erna Solberg.

Onsdag framstilles Krekar for varetektsfengsling i Oslo tingrett. PST har siktet Krekar for de nye truslene, og vil be om at mullaen varetektsfengsles i åtte uker.

PST skrev tirsdag at det var en nærliggende fare for at Krekar kom til å begå nye straffbare handlinger, og at dette var en av grunnene til at han ble pågrepet tirsdag.

Informasjonssjef i PST Martin Bentsen ville tirsdag ettermiddag ikke verken avkrefte eller bekrefte om de nye truslene Krekar har kommet med skal ha vært rettet mot Kjell Magne Bondevik.

– Det eneste vi kan si er at det er snakk om alvorlige trusler. Ut over dette viser vi til morgendagens fengslingsmøte, sier Bentsen til NRK.no.

PST bekrefter likevel overfor NRK mandag kveld at Bondevik skal ha blitt truet av Krekar.

I tillegg til truslene mot Bondevik skal Krekar ha kommet med generelle trusler, mot Norge og det norske folk.

Ifølge Dagbladet ytret Krekar ønske om dødelige angrep i Norge om han ble fengslet, og ifølge TV 2 har han oppfordret til kidnapping av nordmenn så lenge han eventuelt sitter fengslet.

Krekar skal også ha beskrevet det PST oppfatter som oppbygging av terrorceller i Norge.

– Aktiv siste døgnet

Poltisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle fortalte på Dagsnytt 18 generelt om Krekars aktivitet på nettet etter at han ble dømt i Oslo tingrett mandag.

– Dette har sammenheng med at Krekar det siste døgnet har brukt nettsteder som han pleier å bruke. Jeg har lest noe av dette nå i ettermiddag, og det er relativt hard kost i den forstand at han skriver og uttrykker seg som han kan gi ordre, og at han har folk som han organiserer, sier Stanghelle.

– Jeg skjønner godt hvis PST legger dette til dommen fra i går, for her ser man ikke én som trekker seg tilbake, som er en slags angrende synder. Her er det heller en som går videre, og forteller hvor urimelig dette er, sier Stanghelle.

Onsdag vil Krekar bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag. PST vil be om at mullaen varetektsfengsles i åtte uker, Krekars forsvarere har varslet at de vil begjære Krekar løslatt.


SISTE NYTT

Siste meldinger