Hopp til innhold

Bøhler: – Jehovas vitner må vise vilje til å forebygge overgrep

Jehovas vitner må møte samfunnet til debatt og vilje til oppklaring – og ikke med taushet, slår nestleder i justiskomiteen Jan Bøhler fast.

Jan Bøhler

BEKYMRINGSFULLT: Jan Bøhler er bekymret over at Jehovas vitner møter kritikken mot dem på en fortiende måte.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jan Bøhler og Bo Juel Jensen

Jan Bøhler hadde i dag et møte med Bo Juel Jensen i Hjelpekilden.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Tom Frisvold i jehovas vitner

Tom Frisvold i Jehovas vitner.

Foto: Bjørn Mikkelsen / Enebakk avis

– Det er ikke betryggende at Jehovas vitner avviser alle overgrepsanklager uten å fortelle at de vil snu alle steiner og rydde opp i eget hus, sier nestleder i justiskomiteen Jan Bøhler (Ap) til NRK.no

NRK.no har den siste uken hatt flere saker om Jehovas vitners interne regelverk som ifølge kilder fører til at overgrep dysses ned i trossamfunnet.

Jehovas vitner har kun svart på NRKs henvendelser skriftlig, hvor de avviser alle påstander.

Det synes Bøhler er bekymringsfullt.

– Lite dokumentasjon fra Jehovas vitner

– Jehovas vitner svarer mye av det samme gjentatte ganger. Det er lite dokumentasjon på at man tar et oppgjør i egne rekker og at man går til politiet. Hvis det er tilfellet burde de offentlig gått ut offensivt, sier han.

Bøhler mener beskrivelser om overgrep som ikke varsles til politiet blir mer alvorlige når Jehovas vitner møter kritikken på en fortiende måte.

– Hvis medlemmene oppfatter det slik at det kreves to vitner for å gå videre med en sak, at man kun skal gå til lederne og at de frykter å bli utstøtt hvis man varsler andre må kritikken møtes på en annen måte en ved et teokratisk svar.

Han ber nå Jehovas vitner komme mer på banen og møte til debatt.

– De kan ikke tro at de kan takle dette innenfor sine lukkede vegger. De må møte samfunnet til debatt og til en oppklaring. Det er alvorlige spørsmål. Jeg blir urolig av de stille muren de som tar opp dette møter.

Overgrep og vold i nære relasjoner er allerede på agendaen i Stortinget og i regjeringen, ifølge Bøhler.

– Det kommer en ny stortingsmelding om vold i nære relasjoner neste år, det som har kommet frem om Jehovas vitner kan absolutt være et tema, sier han.

– Det er prisverdig at vi får en diskusjon om disse forholdene. Jehovas vitner er nødt til å vise en annen åpenhet. Her er det påstander som er viktige å få belyst, da må de selv komme frem i lyset.

– Støttegruppe har fått 100 henvendelser

Bøhler møtte mandag med Bo Juel Jensen og Tommy Andersen i Hjelpekilden, som er en støttegruppe for avhoppere fra lukkede trossamfunn.

– Jeg ønsket mer informasjon om hvordan de jobber. Det er et godt initiativ, sier Bøhler.

Bo Juel Jensen sto i forrige frem og fortalte at han ble seksuelt misbrukt da han vokste opp i Jehovas vitner.

– Det er viktig at Bøhler har tatt dette på alvor. Jeg håper vi kan få en bred debatt om hva vi tillater innenfor religionsfriheten, sier Jensen.

Ifølge Hjelpekilden har de fått inn over 100 henvendelser etter at NRK.no tok opp saken i forrige uke.

– Vi har fått en storm av henvendelser den siste uken. Det har kommet inn flere henvendelser om stygge overgrep. Noen er gamle og andre har skjedd i nyere tid. Det kommer flest fra Jehovas vitner, men også fra andre trossamfunn, sier daglig leder i Hjelpekilden, Tommy Andersen.

Jehovas vitner svarer at de forløpende vurderer å møte til offentlig debatt.

– Vil vurderer fortløpende å møte til en offentlig debatt. Foreløpig mener vi de svarene vi har gitt NRK er klargjørende, men vi er åpne for å komme med flere opplysninger, sier pressetalsmann Tom Frisvold til NRK.no.

Bo Juel Jensen sier at han ble holdt sperret inne mens overgrepene pågikk.

SE VIDEO: Bo Juel Jensen forteller at han ble seksuelt misbrukt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger