NRK Meny
Normal

– Uklokt av Stang å blande seg inn i USAs ambassadørvalg

Civita-rådgiver og USA-kjenner Eirik Løkke synes det er uklokt av Fabian Stang å blande seg inn i USAs ambassadørvalg til Norge. – Amerikanerne bør selv vurdere hvem de ønsker å ha som representant i Norge, sier Løkke til NRK.

– Jeg synes det er uklokt av Fabian Stang. Det er amerikanerne som bør vurdere hvem de ønsker å ha som representant i Norge. Det er Utenriksdepartementet i Norge som bør drive med utenrikspolitikk, og ikke lokalpolitikere, sier Civita-rådgiver og USA-kjenner Eirik Løkke til NRK.

SE VIDEO: Civita-rådgiver og USA-kjenner synes det er uklokt at Fabian Stang vurderer å sende brev til USAs president for å be ham sende en annen ambassadør til Norge, enn den omstridte kandidaten George Tsunis.

NRK meldte lørdag kveld at Oslos ordfører Fabian Stang (H) vurderer å sende brev til USAs president for å be ham sende en profesjonell ambassadør til Norge, i stedet for den omstridte kandidaten George Tsunis.

Civita-rådgiver og USA-kjenner Eirik Løkke reagerer på fremstøtet til Stang og mener at Oslo-ordføreren bør holde seg for god til å drive med utenrikspolitikk.

– Jeg synes det er uklokt av Fabian Stang. Det er amerikanerne som bør vurdere hvem de ønsker å ha som representant i Norge. Det er Utenriksdepartementet i Norge som bør drive med utenrikspolitikk, og ikke lokalpolitikere, sier Løkke til NRK.

– Neppe er et bidrag for å styrke forholdet mellom Norge og USA

Tsunis briljerte med sine manglende kunnskaper om norsk politikk da han ble spurt ut av utenrikskomiteen i Kongressen tidligere i år. Mange mener han er utpekt av president Barack Obama som takk for bidrag til valgkampen.

– Det reiser tvil om han er så veldig interessert i Norge. Jeg syns det er veldig synd for de norsk-amerikanske relasjonene dersom det norske folk føler seg litt annenrangs og får en uprofesjonell ambassadør. Jeg vurderer å spørre pent om vi nå fortjener en profesjonell ambassadør, sa Stang til NRK.

Løkke understreker at forholdet mellom Norge og USA er svært godt og at det vil være det i fremtiden også, men at Stangs utspill neppe er et bidrag for å styrke dette forholdet.

– Man kan tenke seg hva Norge og nordmenn ville ment hvis amerikanere blandet seg inn i hvilken ambassadør Norge skal sende til USA. Sånt sett synes jeg det er uklokt å involvere seg i dette – selv av en så dyktig og fremtredende lokalpolitiker som Fabian Stang, sier Løkke.

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

SE VIDEO: Under høringen i utenrikskomiteen tidligere i år kalte Tsunis Erna Solberg for president og hevdet at Frp, som allerede var i regjering, raskt ble fordømt av regjeringen for sine hatytringer.

Omtalte Solberg som president

Civita-rådgiveren og USA-kjenneren tror neppe at Stangs eventuelle brev kommer til å bli positivt mottatt i USA. Valget av USAs ambassadør til Norge er en prosess som hører hjemme i USA, mener han.

– Så får det være opptil amerikanerne å vurdere plusser og minuser. De aller fleste som fulgte denne høringen, vil være lite imponert over Tsunis. Det er nok av motstand i USA mot at han ble utnevnt. Det er ikke nødvendig av norske lokalpolitikere å mene så mye om dette, legger Løkke til.

I tillegg til å titulere statsminister Erna Solberg som president, ble det tydelig at Tsunis ikke hadde gjort hjemmeleksa si da han under høringen ble spurt om hvorfor Frp appellerer til det norske folk. Han hevdet at Norge tar sterkt avstand fra Frp og deres hatytringer. En tydelig frustrert McCain avbrøt Tsunis og forklarte at partiet sitter i regjering.

– Han er sikkert en utmerket mann og har sikkert gjort en strålende jobb for seg selv og Obamas valgkamp, men det vi så i høringen i utenrikskomiteen levnet ikke om at han er så veldig interessert i Norge, sa Stang.

Fremskrittspartiets politiker, Christian Tybring-Gjedde, støtter budskapet Stang ønsker å meddele, men er usikker på Oslo-ordføreren er den rette personen å varsle om dette ønsket.

SE VIDEO: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde er enig med Fabian Stang, og mener at Obama ikke bør utpeke Tsunis som ambassadør til Norge.

– Usikker på hvorvidt Stang er kvalifisert til å gjøre dette

Fremskrittspartiets politiker, Christian Tybring-Gjedde, støtter Stangs oppfordring og vil ikke ha Tsunis som ambassadør i Norge,

– Det vil være uklokt dersom Obama utpeker Tsunis som ambassadør til Norge. Han er åpenbart ikke kvalifisert. Den høringen var en stor fadese. Han har ikke kunnskapene som trengs for å bli ambassadør her, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Men han er usikker på om Oslo-ordføreren er den rette personen til å fraråde Obama og synes Stangs fremgangsmåte er noe underlig.

– Jeg støtter det Stang ønsker å meddele, men jeg er usikker på hvorvidt ordføreren i Oslo er kvalifisert og bør gjøre dette. Det er primært en oppgave for Utenriksdepartementet, sier han.

Tybring-Gjedde mener at Obama bør utpeke en profesjonell ambassadør, men synes ikke Norge bør involvere seg i hvem det skal bli.

– Det får være opptil USA og den amerikanske presidenten å bestemme hvem som skal bli ambassadør. Men jeg støtter en oppfordring fra Norge til Obama om å ikke utnevne Tsunis som ambassadør, legger han til-

Obama mottar snart et brev fra Stang

USAs president Barack Obama vil muligens motta et brev fra Oslo-ordfører Fabian Stang.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp/NTB Scanpix

– Valget av ambassadør er opp til USA

Forretningsmannen Tsunis, som aldri har satt sine føtter på norsk jord, venter på en endelig godkjenning før han kan innta rollen som ny ambassadør til Norge. Men høringen i utenrikskomiteen i januar satte kjepper i hjulene for kandidaten fra New York.

Stang har informert utenriksminister Børge Brende (H) om sine planer om å skrive til Obama.

– Vi ser fram til at USA utpeker sin neste ambassadør til Norge. Valget av ambassadør er opp til USA. Utover det er det ikke naturlig for Brende å kommentere utspillet fra Stang, skriver Utenriksdepartementet i en kommentar på vegne av Brende lørdag kveld.

Kritiserte Tsunis for å ha manglende kunnskaper

I vår sa Tsunis til NRK at han selv trodde at han ville bli utnevnt til slutt, men at han var flau over den opptredenen han hadde i utenrikskomiteen. Den siste tiden har han ikke svart på henvendelser fra NRK.

Oslo-ordfører Stang er ikke alene om å kritisere valget av ambassadør. De som utnevnes har ofte vært store bidragsytere til valgkamper i USA.

Forrige måned gikk en rekke demokrater og republikanere i et brev ut mot Obamas nominasjon av Tsunis og kritiserte ham for å ha manglende kunnskaper.

Fabian Stang vil sende brev til Obama

SE VIDEO: Fabian Stang mener USAs nye ambassadør til Norge virker lite interessert. Nå vil ordføreren sende brev til Barack Obama for å tipse ham om forbedringer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger