NRK Meny
Normal

– Her er det full rulle

Ordføreren i Aukra (70) lever opp til kommunens slagord: «full av energi». Kommunen ligger på topp på levealderstatistikken, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I Aukra i Møre-og Romsdal kan en kvinne forvente å leve ni år lenger enn en jevngammel kvinne i Byklandi Aust-Agder.

I Aukra er det lite arbeidsledighet og få sosiale problemer.

– Jeg tror trivselsfaktoren i Aukra, enten du er ung eller gammel, er stor og derfor lever du selvfølgelig lenger, sier den stolte ordføreren, Bernhard Riksfjord (70).

Her er forventet levealder for innbyggerne over 83 år. Mennene forventes å leve over 81 år i snitt, mens kvinnene over 85 år, viser nye tall fra Folkehelseinstituttets helseprofil 2016.

Riksfjord sier levekårsundersøkelsene viser at innbyggerne er fornøyde med de kommunale tjenestene. Det er lite arbeidsledighet og få sosiale problemer.

– Vi har en folkehelsekoordinator som planlegger og legger opp til tiltak som turer, trim eller andre trivselstiltak som gjør at du ikke får det store behovet for å røyke for eksempel, sier han.

Store forskjeller

Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser imidlertid at det er store forskjeller mellom landsdelene. Innbyggere i kommuner på Vestlandet og i Akershus har lengst levealder. Kortest levealder har Oslo, Hedmark, Aust-Agder og Finnmark.

– Er det noe spesielt med Vestlendinger som gjør at dere lever lenger?

– Jeg tror ikke det bare er én grunn, men her rundt på kysten så lever vi nøkternt. Vi er veldig mye fornøyd, trives sammen og har laget mange møtearenaer for alle aldersgrupper.

Selv er ordføreren i Aukra 70 år, men har ingen planer om å gi seg med det første:

– I og med at levealderen blir høyere og høyere, så må jeg sikkert holde på til…..ja, jeg får tenke meg om når jeg blir 80 eller 90 år, ler han.

– Her er det full rulle. Man kan ikke være pessimist, men se framover og få til ting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger