NRK Meny
Normal

– Vil ikke flytte fra vei til bane

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa mener det er uaktuelt å gi penger til den hardt pressede jernbanen på bekostning av bilene og veiene.

Magnhild Meltveit Kleppa åpner Nydalen stasjon på Gjøvikbanen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ikke flytte penger slik at det blir flere snorklippinger for jernbanen på bekostning av landets veier. Her fra åpningen av Nydalen stasjon på Gjøvikbanen tidligere i år.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Samferdselsministeren har et hardt press på seg for å få orden på jenbanen.

Med en punktlighet så lav som 60-70 prosent hittil i år er mange misfornøyde med det tilbudet som i dag finnes hvis du vil reise med tog her i landet.

ALT OM: Togkaoset på Østlandet

Dermed vrir alle de ansvarlige hodene sine for å komme opp med løsninger som kan få fart på utbygging og utbedring av jernbanestrekninger. Blant annet ble det i dag kjent at SV ønsker seg en flyseteavgift for å flytte penger fra flytrafikk til togtrafikk når regjeringa skal forhandle om neste års budsjett.

Les: SV vil ha 100 kr ekstra når du reiser med fly

Et forslag som samferdselsministeren ikke ville ta direkte stilling til, men som hun i dag heller ikke er direkte negativ til når NRK spør.

Knut Arild Hareide

Leder for transportkomiteen Knut Arild Hareide (Krf) åpner for å flytte penger fra vei til bane.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Jeg vil ikke forskuttere budsjettforhandlingene nå, men kan si at Senterpartiet har kommet med et lignende forslag for noen år siden. Selv vil jeg være åpen for alle kreative forslag som kan hjelpe oss å oppfylle Nasjonal transportplan

– Helt uaktuelt å ta fra veipengene

Det er likevel ikke bare å innføre flere avgifter på flytrafikk som har blitt foreslått. I går sa lederen av transportkomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide fra KrF at flytting av pengar fra vei til tog burde vurderes som tiltak for å løse togkrisa etter at Kleppa hadde snakket til Stortinget om jernbaneproblemene.

Les: Opposisjonen misfornøyd med Kleppas jernbanesvar

– Jeg tror at det på lang sikt er penger som mangler. Noe NSB sine egne ord er dokumentasjon på, sier Hareide til NRK om forslaget sitt. Han mener jernbanen må prioriteres når det kommer til penger, og vil dermed vurdere å flytte penger fra vei til jernbane.

Akkurat det er ikke samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa åpen for.

– Det er helt uaktuelt. Her må vi både styrke jernbanen og veiene våre. Det er også store forsømmelser på vei, og det er slettes ikke alle i dette landet som har mulighet til å sette sin fot ombord på et tog der de bor, sier Kleppa til NRK i dag.

Hun utelukker dermed å ta fra veipengene for å løse jernbanekrisa. Slik hun ser det er det fortsatt for mye å gjøre også når det gjelder landets veier.

– Derfor er det viktig for folk flest og næringslivet at vi styrker både vei og jernbane, sier vei- og jernbaneministeren fra Senterpartiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger