Hopp til innhold

– Har brutt taushetsplikten

Forsvaret mener forfatterne av boken «Med mandat til å drepe» har brutt taushetsplikten. Ifølge oberstløytnant John Inge Øglænd er det aktuelt å finne ut hvem forfatterne er.

Norsk skarpskytter i Afghanistan

En av Forsvarets skarpskyttere på jobb i Afghanistan.

Foto: Bilde fra «Med mandat til å drepe»

– Det må vi vurdere etter å ha lest boken. Men forfatterne vet at de ikke kan bevege seg i et grenseland der de velger å være anonyme, sier Øglænd.

Boken er skrevet av anonyme skarpskyttere i Afghanistan og beskriver i detalj hvordan norske skarpskyttere jakter på og dreper Taliban-soldater i Afghanistan.

– Norske skarpskyttere har oppsøkt og tatt livet av ledere i Taliban. Deres ønske med denne boken er at det norske folk skal få et innblikk i hva som skjer i Afghanistan på bakkenivå, sier forlegger Erling Kagge.

Begge kulene treffer i bakhodet, og den unge opprøreren faller momentant om kull. Hodeskallen har sprukket, han møter mørket øyeblikkelig. Jeg holder rifla halvveis i ferdigstilling og observerer skarpt etter flere truende bevegelser omkring oss. Nei, det virker rolig nå. Den livløse bylten som ligger fremfor oss, er neppe mer enn 15-16 år gammel, trolig en innleid kriger med få kamper på samvittigheten.

Utdrag fra «Med mandat til å drepe»

– Avhengig av å kunne stole på hverandre

Det mener Forsvaret at de ikke har muligheten til. Forsvaret vil ikke si om soldatene kommer til å bli straffeforfulgt, men er klar på at de har brutt taushetsplikten.

– Soldatene har skrevet under på en taushetserklæring som de har brutt i dette tilfellet, sier John Inge Øglænd.

– Som soldat mener jeg det er uheldig. De er mine kollger, og vi er avhengig av å kunne stole på hverandre.

Ifølge Erling Kagge er de anonyme skarpskytterne sikre på at Forsvaret allerede vet hvem de er.

– Det tar de som en selvfølge. Men jeg tror ikke det får noen store konsekvenser for dem, sier Kagge til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norsk skarpskytter i Afghanistan

Boken «Med mandat til å drepe», der norske skarpskyttere forteller om sine kamper i Afghanistan, har vekket sterke reaksjoner i Forsvaret.

Foto: Bilde fra «Med mandat til å drepe»

– Tegn på at soldatene holder på å gi opp

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener både denne boken og den danske filmen «Armadillo», som handler om danske soldaters krigføring i Afghanistan, er tydelige tegn på at soldatene holder på å gi opp.

– Flere og flere av dem som står i krigen selv, begynner å føle at dette er håpløst og får et behov for å melde fra om hvor vanskelig dette oppdraget er, hvor store spenninger det er, og hvor ukomfortable de er med at de kanskje ikke får den støtten de føler at de fortjener av sine egne myndigheter.

– Jeg synes ikke dette er et veldig godt tegn for den internasjonale krigføringen, sier Berg Harpviken.

AKTUELT NÅ