Hopp til innhold

– Hacker minibankene til å spy ut penger

Nye metoder gjør at kriminelle håver inn stadig mer penger på skimming. I dag begynte rettssaken mot en bulgarer (50) som er tiltalt for å ha stjålet flere millioner kroner.

Omfanget av skimming øker i Norge. Her er politiets egne bilder av hvordan de kriminelle opererer.

SKJULT: I dag tilpasses gjerne skimmingutstyret til hver enkelt type minibank. Derfor kan det være vanskelig å oppdage.

Morten Drægni politioverbetjent

Politibetjent Morten Drægni i Oslo politidistrikt.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Det kan være vanskelig å få øye på, men i minibanken sitter det et kamera som fanger opp pinkoden din i det du taster den inn, sammen med utstyr som lagrer informasjon fra magnetstripen på bankkortet ditt. Slike svindelmetoder koster norske banker over femti millioner kroner i året.

Nå er politiet bekymret over stadig nye og frekkere metoder som benyttes i Europa.

– Så langt har vi sett skimming som hovedsakelig går på magnetstripen på kortene, men vi ser også at kjeltringene prøver å utvikle metoder for å ta chippene på kortene, sier politibetjent Morten Drægni i skimminggruppa ved Oslo politidistrikt.

– Mange minibanker kjører også fortsatt på den gamle programvaren Windows XP, som gjør maskinene sårbare for hacking. Dermed hacker kjeltringene minibankene til å spy ut penger.

Svindlet for 2,3 millioner

Denne uken sitter en 50 år gammel bulgarsk mann på tiltalebenken i Oslo tingrett, etter å ha installert skimmingutstyr i minibanker på Østlandet. Totalt skal mannen ha svindlet til seg 2,3 millioner kroner fra i alt 700 norske bankkort.

Politiet mener skimming først og fremst gjennomføres av organiserte kriminelle grupper.

– Vi mener å se at dette er organisert kriminalisert, hovedsakelig østeuropeere. Det er organisert slik at noen er i Norge og monterer opp utstyret mens andre gjør uttak med de skimmede kortene i USA eller Asia der man ikke har kravene til å bruke chip, sier Drægni.

Han forteller at det kan være svært vanskelig å oppdage skimming.

– De har gjerne utstyr som går i ett med minibankene, og utstyret er gjerne spesialtilpasset til hver enkelt type minibank. Da blir det vanskelig for en gjense nordmann å oppdage det, sier Drægni.

Skimming er et økende problem i Norge. De kriminelles egne bilder viser den riktige og den gale måten for hvordan man skal slå inn koden i minibanken.

– Viktig å være årvåken

Lars Erik Fjørtoft

Daglig leder i Bankenes standardiseringskontor, Lars Erik Fjørtoft.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Daglig leder i Bankenes standardiseringskontor, Lars Erik Fjørtoft, påpeker at det er viktig at alle går over til å bruke chip, fordi svindlerne bruker magnetstripen for å få tatt ut pengene.

– Alle må over til chip. Skimming kan være vanskelig å forhindre, men hvis det blir vanskeligere å få ut penger, kan det hende motivasjonen til dem som gjør det forsvinner, sier Fjørtoft.

Hva kan man gjøre for å sikre seg mot skimming?

– Som forbruker er det viktig å være årvåken og se på minibanken om den er annerledes. Etterpå kan man følge med på kontoen og se om det er unormale uttak. Da vil man gjerne oppdage det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger