Normal

Svensk politi: – Skjul kortkoden med teip

Svensk politi oppfordrer til å skjule CVC-koden på bankkortet ditt med teip for å unngå kortsvindel. Norsk ekspert mener det finnes mer effektive måter å skaffe seg kortinformasjonen på.

Det svenske politiet oppfordrer til å skjule CVC-koden på bankkortet ditt med tape.

Svensk politi mener dette kan hjelpe mot skimming og annen type kortsvindel.

Foto: Skjermdump Facebook

Kortsvindel

CVC-koden er de tre siste sifrene bak på kortet, skrevet i sort.

Foto: Maria Elsness / NRK

CVC-koden finner man på baksiden av bank- og kredittkort, og denne koden blir du bedt om å oppgi når du handler på nett. Dette vet særlig folk med uærlige hensikter. Havner kortinformasjonen på avveie, kan det være lett for uvedkommende å misbruke kortet.

Tiltak mot skimming

Det svenske politiet mener forbrukerne må være veldig påpasselige med at denne informasjonen ikke kommer på avveie.

I en melding politiets bedrageriavdeling la ut på Facebook i går, anbefaler de å teipe over CVC-koden med en ugjennomsiktig tape.

– Selv teiper jeg over CVC-koden med en tynn, ugjennomsiktig teip. Teipen er vanskelig å få vekk for en bedrager, dessuten merker jeg om det har skjedd, skriver Anders Olofsson i politiet på Facebook.

Skulle du ha bruk for CVC-koden, for eksempel når du skal handle i en nettbutikk, er det bare å pille bort teipen igjen, fortsetter han.

Dette trikset skal kunne forhindre at uvedkommende får tak i denne informasjonen, i tilfelle du legger det fra deg i en bar eller blir utsatt for skimming (når kriminelle leser av informasjonen på bankkortene til kunder som bruker kortterminaler og minibanker).

– Bruk sikker netthandel

Legg ikke bankkort i baren
Foto: Kim Jansson/Colourbox (montasje/illustrasjonsfoto)

Bank- og sikkerhetsfolk her hjemme stiller seg ikke nødvendigvis bak forslaget fra det svenske politiet, men mener folk må være påpasselige med kortene sine og ikke gi fra seg kortet eller på andre måter la andre få tilgang til kortinformasjonen.

– Det viktigste tiltaket for å hindre nettsvindel er å handle på nettbutikker som bruker sikker netthandel, der du må signere betalingen med en kode fra SMS eller BankID, skriver Johny Anderson i Skandiabanken til NRK i en e-post.

Anderson legger til at det er forskjell på nettbutikker, og at ikke alle har støtte for dette.

Han får støtte av kollegene i DNB.

Even Westerveld

– Vi har ikke gått ut med denne typen råd, men gir generelt råd om at kundene oppbevarer kortet slik at ingen får tilgang til det eller kan kopiere informasjonen, sier Even Westerveld i DNB.

Foto: DNB

– Kortinformasjon skal man alltid passe svært godt på, og sørge for at ikke uvedkommende får tak i. Vi har ikke gått ut med denne typen råd, men gir generelt råd om at kundene oppbevarer kortet slik at ingen får tilgang til det eller kan kopiere informasjonen, svarer Even Westerveld i DNB til NRK.

– Finnes mer effektive metoder

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener svindlere har mer effektive måter å skaffe seg kortinformasjonen på enn å spionere på én og én kortbruker.

– Kriminelle kan lettere få tak i slik informasjon ved å sette opp falske betalingssteder, sier Vidar Sandblad i Norsis til NRK.

Han nevner eksempelvis falske e-poster der du blir bedt om å oppgi kortinformasjonen din, eller at du handler på en falsk nettbutikk.

– Kortinformasjonen med CVC-koden er mye verdt for de kriminelle, som eventuelt kan selges videre til de som faktisk bruker det.

Han forteller at mange av dem som bruker slik ulovlig innhenta informasjon fort blir tatt, da de ofte kjøper varer som blir sendt hjem til dem selv.

Sandblad anbefaler likevel å være forsiktig med kortinformasjonen for eksempel i barer og lignende. Han mener du skal til enhver tid ha kontroll på kortet ditt.

Nets Norge, som er leverandør av betalingstjenester for blant annet bankene, hadde ingen ytterligere kommentarer til denne saken.

Norsk politi har ikke besvart NRKs henvendelser om denne saken.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.