NRK Meny
Normal

– Går litt for fort frem med alkolås-påbudet

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) mener at dagens regelverk ikke er bra nok til å innføre et påbud om alkolås i buss og taxi allerede til neste år.

Alkolås i buss

Alkolåsen skal hindre at sjåfører med promille kan starte motoren på kjøretøyet. Men hva hvis man vet man ikke har drukket en dråpe, men likevel får utslag, spør Jan Sivertsen i NTF

Foto: Volvo Buses

– Vi er i utgangspunktet naturligvis for prinsippet om alkolås i alle kjøretøy som skal drive person- og godsbefordring, sier NTFs forbundssekretær Jan Sivertsen til NRK og legger til:

– Men vi har hele tiden vært klar på at rettssikkerheten til sjåførene må ivaretas og man må ha et regelverk på plass som sikrer dette.

Jan Sivertsen NTF

Jan Sivertsen i NTF sier de ønsker alkolås velkommen dersom man utarbeider et klart regelverk rundt bruken.

Foto: NRK

Tirsdag ble det klart at et flertall i transportkomiteen er for å stemme frem KrF-forslaget om alkolås i buss og taxi på Stortinget til høsten. Dermed kan et påbud være på plass allerede neste år.

– Feilmargin

NTF mener at vegtrafikkloven per nå ikke er tilpasset bruk av alkolås, og frykter at dette kan skape uheldige situasjoner.

Sivertsen sier at det i dag er feilmargin forbundet med alkolåser. Han spør retorisk hva en sjåfør som får utslag på alkolåsen, men vet at han eller hun ikke har drukket en dråpe, skal gjøre.

– Man har dessverre saker der sjåfører har blåst i alkolås og fått rødt, så har de blåst i politiets alkometer like etterpå, og den har vist null prosent, sier Sivertsen.

Han mener derfor at de lovmessige sidene av et påbud om alkolås må bli avklart før man eventuelt innfører dette.

Knut Thomassen

Knut Thomassen Norges Taxiforbund sier han har troen på at myndighetene vil klare å komme opp med klare retningslinjer forbundet med et alkolås-påbud.

Foto: Norges Taxiforbund

– Vi er derfor skeptisk til at dette nå går litt for fort frem, uten å ha et regelverk på plass som sier hvordan sjåførene skal ivaretas og hva som skal skje hvis man blåser rødt, sier Sivertsen.

– Må være idiotsikkert

Styreleder Knut Thomassen i Norges Taxiforbund sier at de ikke synes alkolås i taxiene er det verste som kan skje, og ønsker det velkommen.

– Jeg skulle ønske vi kunne få et system som også kunne teste sjåføren for andre ulovlige stoffer også i tilfelle dette innføres, sier han.

Også Thomassen er skeptisk til de lovmessige sidene ved et slikt påbud, men sier at han har tiltro til at myndighetene kommer til å ha dette regelverket på plass dersom man går inn før et påbud.

– Jeg regner med og forventer at de kommer til å ha dette i orden før man eventuelt innfører et slikt påbud. For dette må være idiotsikkert om det skal fungere, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger