Hopp til innhold

– Politiet må få narkometer snarest

– For å berge liv i trafikken bør politiet snarest ta i bruk narkometer, som kan avsløre om bilførere bruker sterke medisiner eller narkotika, mener organisasjonen Nei til Frontkollisjoner.

Promillekontroll

Politiet på promillekontroll. Nå kreves det at politiet får narkometer i bilene, som kan avsløre om sjåfører har tatt sterke medisiner eller narkotika.

Foto: NRK

– Jeg får frysninger på ryggen når jeg leser at politiet antar at det er omtrent 126.000 bilturer daglig i ruspåvirket tilstand i Norge, sier den daglige lederen i Nei til Frontkollisjoner, Geirr Tangstad-Holdal.

NRK omtalte først denne saken i går.

Uforstålig

Han mener at det er uforståelig at politiet ikke tar i bruk narkometer, som brukes i land som Tyskland og Danmark. En spyttprøve på et narkometer avslører i løpet av få minutter om sjåføren har tatt sterke medisiner eller narkotika.

Geirr Tangstad-Holdal

Daglig leder i Nei til Frontkollisjoner, Geirr Tangstad-Holdal krever at UP får narkometer nå, slik andre land har.

Foto: Nei til Frontkollisjoner

– Når vi vet at narkometer kan bidra til å berge liv, blir vi ekstra utålmodig, sier Geirr Tangstad-Holdal til NRK.

I dag har politiet ingen andre metoder enn å ta blodprøver eller en tegn- og symptomtest av folk de mistenker for ruskjøring, når det ikke dreier seg om alkohol.

Skal teste narkometer

Konstituert sjef i Utrykningspolitiet, Ole Høiby, sier de har testet ut en type narkometer siden nyåret, men at dette apparatet ikke fungerte godt nok og ble forkastet i august.

Nå må prosessen starte på nytt med å finne et narkometer som kan tas i bruk av politiet på promillekontroller.

– Vi håper apparatet blir tatt i bruk så fort som mulig. Men dette er en prosess. Først må en ny type narkometer testes ut, sier Høiby.

Tar for lang tid

Nei til Frontkollisjoner er kritisk til at det tar så lang tid å få på plass dette utstyret.

– Jeg skjønner at det må testes ut. Men utstyret kan testes ut samtidig som UP har promillekontroller på vegen. Så pass mye må vi stole på de europeiske landene som allerede bruker narkometeret. Uansett skal det jo tas blodprøver etterpå for å fastslå om sjåføren virkelig er ruspåvirket, sier Tangstad-Holdal.

Promillekontroll (Illustrasjonsbilde)

Vanlig promillekontroll. Men apparatet avslører bare om sjåfører har drukket alkohol, ikke om de er rusa på andre stoffer. Det ville et narkometer ha avslørt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– UP viser til at narkometer må testes i Norge, også med tanke på klimaet?

– Det spiller ikke noen rolle om det er et annet klima enn i Danmark eller andre land. Vi vet at apparatet kan påvise om sjåføren er ruspåvirket, og det blir jo uansett tatt blodprøver av bilførere etterpå, sier Tangstad-Holdal.

Vil straffe strengere

Konstituert sjef i Utrykningspolitiet, Ole Høiby, sier politiet tar mange som kjører i ruspåvirket tilstand.

– Mellom 8. og 9.000 bilfører blir hvert år tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. 40 prosent av dem blir tatt for å kjøre med andre stoffer og ikke alkohol, sier Høiby.

I høst jobbes det for å komme i gang med testing av nye narkometer både i Politiets data- og materielltjeneste og i Politidirektoratet.

Nei til Frontkollisjoner krever enda strengere straffer i Norge for å stanse rusa bilførere.

– Alle yrkessjåfører bør få alkolås i bilene. Og det bør bli strengere straff for bilførere som gang etter gang blir tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Vi bør gjøre det samme som Sverige. Fra i år har politiet i Sverige mulighet til å beslaglegge kjøretøy permanent i alvorlige tilfeller, sier Tangstad-Holdal.

Narkometer

Narkometer som ennå ikke er tatt i bruk av politiet i Norge. Den mørkeblå pinnen henter en spytteprøve fra munnen. Få minutter etterpå er det klart om sjåføren har tatt sterke medisiner eller narkotika.

Foto: Utrykningspolitiet