NRK Meny
Normal

Vil ha alkolås i trafikkskolebiler

DRAMMEN (NRK): Alkolås i trafikkskolebiler kan bli vanlig. – Kjøring og rus hører ikke sammen, mener Autoriserte trafikkskolers landsforbund (ATL).

Ønsker alkolås

ALKOLÅS: Både elev og lærer kan i framtiden måtte blåse før kjøretimen begynner.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

ATL setter i gang et prøveprosjekt med alkolås i trafikkskolebiler. Målet er å vise en klar holdning til rusbruk og kjøring.

– Rus og bilkjøring hører ikke sammen. Dette er vel så mye en holdningskampanje, sier administrerende direktør, Sonja Sporstøl.

Prøveprosjektet starter opp i februar. Ti trafikkskolebiler i Bergen får installert alkolås for å teste ut hvordan elever og lærere reagerer.

Sonja Sporstøl

MÅLSETTING: Administrerende direktør, Sonja Sporstøl, håper alle skolebiler får alkolås.

Foto: ATL

– Mistenker dere at elever og lærere er ruset under kjøretimen?

– Nei, jeg kan ikke si det, men når politiet sier at det er så mange som kjører i ruspåvirket tilstand, vil jeg ikke utelukke at noen av våre lærere og elever har det samme problemet.

– Både elever og lærer må blåse

Torsdag fortalte NRK at elever har kommet ruset til kjøretime. Sonja Sporstøl er ikke overrasket.

– Jeg synes det er forferdelig trist. Av og til hører vi om slike tilfeller rundt omkring i landet. I forbindelse med førerprøven har man tilkalt politiet for å sjekke om prøven kan bli tatt, sier Sporstøl.

Prøveprosjektet retter seg kun inn på alkoholbruk. Foreløpig finnes det ingen måleapparater som avdekker narkotikabruk eller påvirkning av medikamenter.

Hvordan skal alkotesten foregå?

– Eleven skal blåse i alkolåsen og starte bilen. Så skal bilen stoppes før læreren blåser, og de er klare til å kjøre. Så enkelt er det, sier Sporstøl.

Målet er at dette skal bli like naturlig som å ta på seg bilbeltet.

Politiet: – Strålende

Trafikkoordinator ved Søndre Buskerud politidistrikt, Henning Skau, synes det er strålende at trafikkskolene har fokus på ruspåvirkning.

Henning Skau, trafikkoordinator, Søndre Buskerud politidistrikt

FORNØYD: Henning Skau synes det er kjempefint å fokusere på rus og kjøring.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Det er kjempefint. Ifølge Vegtrafikkloven skal læreren påse at kjøringen foregår forsvarlig. En alkolås fungerer veldig bra til å avdekke alkohol. For å avsløre narkorus eller medikamentpåvirkning må læreren vite hvilke signaler man skal se etter.

Vil ha alkolås i alle trafikkskolebiler

– Jeg tror at innstillingen til alkolås er bra, sier Sonja Sporstøl i ATL.

– Erfaringer fra Sverige viste at bransjen var skeptiske i starten, men nå fungerer det veldig bra. Der har alle skolebiler alkolås.

Målet er at alle skolebiler i Norge får installert alkolås som en frivillig ordning innen 2017.