– Frp må forholde seg til menneskerettigheter

SUNDVOLDEN (NRK) Frp var i opposisjon tydelige på at mulla Krekar burde sitte i forvaring frem til han kan sendes ut av landet. Nå sier justisminister Anders Anundsen at det ikke finnes noen hjemmel for dette, og at partiet må forholde seg til menneskerettigheter.

Anundsen om Mulla Krekar

SE VIDEO: Justisminister Anders Anundsen sier at regjeringen jobber på spreng for å få mulla Krekar ut av landet.

Mandag ble det kjent at den omstridte mullaen snart har sonet ferdig en dom for trusler mot blant andre Erna Solberg og tre kurdere.

I opposisjon var Fremskrittspartiet tydelige på at mulla Krekar burde settes i forvaring inntil han kan sendes tilbake til hjemlandet Irak.

– Kommer dere til å gjøre det?

– Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettigheter. Det er ingen hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, vedgår Anundsen.

– Hvordan kunne da din partileder si at han måtte settes i forvaring?

– Vi må forholde oss til de rammene menneskerettighetene beskriver. Jeg skulle ønske at vi nå var klare til å sende mulla Krekar direkte ut av landet. Det foreligger et lovlig utvisningsvedtak, og regjeringen har over tid jobbet hardt for at vi skal få til en utleveringsavtale med Irak, sier Anundsen.

– Jobber hardt med å få ham ut

– Partileder Siv Jensen har også sagt at det vil gå utover troverdigheten til Fremskrittspartiet, dersom regjeringen ikke får sendt ham ut. Hvordan skal du nå ivareta troverdigheten til partiet ditt?

– Som sagt så jobber vi nå hardt i alle mulige kanaler for å få returnert Krekar innenfor de rammene som menneskerettighetene gir.

I løpet av den tiden han har sittet i fengsel, har regjeringen jobbet med å få iverksatt utvisningsvedtaket av Krekar. Mullaen har i mange år levd i Norge med utvisningsvedtak hengende over seg, men fordi han risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Forventer at Krekar sendes ut

Sentrale Fremskrittspartimedlemmer sier til NRK at de forventer at Høyre/Frp-regjeringen nå leverer og får den omstridte kurderen sendt ut av Norge.

– Jeg forutsetter at Anders Anundsen som justisminister gjør alt han kan for å få mulla Krekar ut fortere enn bare juling, sier Jan Arild Ellingsen, medlem av Stortingets justiskomité for Fremskrittspartiet.

Han sier at nettopp fordi Fremskrittspartiet har vært så tydelige på at mullaen skal ut av landet, er partiets folk i regjeringen klare over at dette må løses.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger