Hopp til innhold

Hun er næringsministerens høyre hånd

Statssekretær Dilek Ayhan er dataingeniør og næringsministerens høyre hånd. – Vi ingeniører bygger modeller og maskiner. Jeg er så heldig at jeg får lov til å bygge landet, sier hun.

Statsekretær og ingeniør

INGENIØR I REGJERING: Dilek Ayhan er ingeniørutdannet og statssekretær i Næringsdepartementet. Hun oppfordrer flere unge til å ta realfag og ingeniørstudier

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Ayhan er en av fire i regjeringsapparatet med ingeniørbakgrunn, og den eneste ingeniørkvinnen. Hun bruker ingeniørbakgrunnen sin hver dag.

– Gjennom studiet lærer vi å tenke metodisk og systematisk. Det har jeg god bruk for som statssekretær.

Ayhan er utdannet ingeniør ved Høyskolen i Oslo. Under studiene fikk hun blant annet pris for arbeidet med å styrke plassene for flerkulturelle ungdommer i norsk samfunnsliv og næringsliv.

Gründerbakgrunn

Før hun ble statssekretær var hun kjent som gründer og næringslivsleder. Hun var med på å opprette Alarga, et selskap som jobber med å bedre bedrifters interkulturelle kompetanse og å satse på unge med innvandrerbakgrunn.

Gjennom en reportasjeserie setter NRK fokus på ulike studievalg i forkant av søknadsfrist til høyere utdanning gjennom Samordna opptak 15. april.

Ingeniøryrket er blant de mest søkte studiene, og både næringslivet og politikerne oppfordrer unge til å ta realfag og utdanne seg til ingeniører.

Lærdom for livet

statsekretær Dilek

FØLG HJERTET: – Følg hjertet og drømmene dine, er statssekretær Dilek Ayhans råd til dagens unge som skal velge utdannelse.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Det var ingen selvfølge at Ayhan skulle få utdannelse. Hun er født i Norge av tyrkiske foreldre som ikke hadde høyere utdannelse.

Les også: Realfag sikrer jobb

– Men pappa var gründer og drev egen butikk. Jeg har lært mye om å skape egen virksomhet av ham, forteller hun.

Faren har lært henne noe annet også. Noe enda viktigere. Han falt i koma etter en operasjon og våknet opp delvis lammet. Dette fikk Dilek til å gå noen runder med seg selv.

Følg drømmene

– Jeg lærte hvor sårbart livet kan være. Jeg sier til alle unge: Følg hjertet, følg drømmene, jobb hardt, ha det gøy. Jobb for og med saker du synes gir mening. Omgi deg med mennesker som gir deg energi. «Lev i nuet» og ha tillit til magefølelsen, oppfordrer hun.

– Hvorfor valgte du ingeniørutdanningen?

– På grunn av min interesse for teknologi. Ledere uten interesse for teknologi vil ha vanskeligheter med å lykkes i fremtiden, sier hun.

– Hvilke råd har du til unge som vurderer å bli ingeniør?

Jeg oppfordrer ingeniørstudenter til å ta en master. Med en master stiller du sterkere i arbeidsmarkedet. Behovet for ingeniører i Norge er stort. Ingeniøryrket gir mange muligheter både innenlands og utenlands.

Hvilke egenskaper kreves det for å bli en god dataingeniør?

– Interesse for teknologi og data er en fordel, i tillegg til teknisk innsikt. Ingeniører jobber gjerne med å definere teoretiske problemer, for så å løse dem i praksis. Dersom du skal jobbe som ingeniør er det derfor viktig at du har både teoretiske ferdigheter og praktisk sans. Felles for ingeniøryrkene er at du må være dyktig i realfag, spesielt matematikk og fysikk, forteller hun.

Hvilke muligheter gir utdannelsen?

– Som ingeniør har du en teknologisk utdanning som gir jobbmuligheter i mange bransjer. Ingeniører er involvert i utviklingen av mange av tingene vi omgir oss med, for eksempel bygninger, fly, datamaskiner, matvarer, vaksiner og avansert utstyr til sykehus og industri. Ingeniører jobber også med undervisning, nødhjelp og med forskning og utvikling, sier hun før hun fortsetter.

– Dersom du er opptatt av miljø kan du for eksempel jobbe med fornybare energikilder, renseteknologi i industrien, eller jobbe med finne fram til gode klimaløsninger. Du kan være med å løse tekniske utfordringer og utvikle produkter for fremtiden, sier hun.


Anbefaler master

Dersom du skal jobbe som ingeniør er det viktig at du har både teoretiske ferdigheter og praktisk sans

Dilek Ayhan

I dag ville Dilek Ayhan ha valgt en lengre utdannelse. Hun ville søkt på sivilingeniørstudiet i Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU.

Dette er det samme studiet som Bendik Tiltnes studerer på første året.

– Dette studiet gir kunnskaper innenfor tre fagområder: Økonomi, teknologi og ledelse. Dette gir flere faglige perspektiver og åpner for mange og fremtidsrettede muligheter, mener hun.

Studiet er også blant de mest populære, og her må man ha nærmere 6 i snitt for å komme inn på NTNU etter videregående. Men man kan også studere dette ved Universitetene i Stavanger, Agder og Ås, og her er karakterkravene noe lavere.

Det beste og verste med jobben du har i dag?

– De fleste som kommer hit til departementet ønsker å skape eller bygge noe. Det er handlekraftige og målrettede mennesker som oser skaperlyst. Det er mennesker som ikke tar ting for gitt, som er miljøbevisste, kreative, innovative, engasjerte og tydelige. Møtene med disse er det beste ved jobben. Det verste er «alle reglene» jeg må forholde meg til.



AKTUELT NÅ