– Fluelarver dreper flere sauer enn ulvene gjør

Zoolog Petter Bøckman mener norske politikere fører folk bak lyset i ulvedebatten.

Slik reagerer de ulike sauene på bjørn

LØPER RASKERE: Slik reagerer de ulike sauene på bjørn. Testen viser forskjellene på Gammelnorsk spælsau og norsk kvitsau.

– De fleste sauene blir bare borte. Mange dør i trafikken. Og fluelarver dreper flere sauer enn ulvene gjør. Ulven er blitt demonisert av politikere som bygger opp under mytiske fortellinger om ulven, sier zoolog Petter Bøckman til NRK.

Han er en av tre forfattere som har skrevet boka «Ulvetider». I en kronikk i Dagbladet fredag skriver de at «noe er råttent i kongeriket Norge».

– Jeg har ulv rett utenfor stuedøra mi. Jeg bor rett inntil Østmarka. Jeg er mye reddere for store hunder enn ulv. Ulven er livredd mennesker, sier Bøckman.

Han mener Senterpartiet dytter ulven foran seg som et symboldyr.

– Ulver i Norge spiser ikke folk. Sist gang en ulv kanskje tok livet av et menneske var i 1800. Dette handler om distriktspolitikk, matpolitikk, fraflytting og økonomi, sier Bøckman.

– IKKE FARLIG: Zoolog Petter Bøckman sier ulv ikke tar livet av mennesker. Ulven er heller ikke den største trusselen for sau, påpeker han.

Sp vil skyte flere ulv

1. desember besluttet regjeringen at to nye ulveflokker kan felles i vinterens lisensjakt. Totalt åpner Helgesen for at det kan felles totalt 42 ulver i Norge de neste månedene.

Sandra Borch, stortingsrepresentant for Senterpartiet

VIL SKYTE FLERE ULV: Sandra Borch, stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Slettåsflokken var fredet av miljøminister Vidar Helgesen (H), men Senterpartiet ønsker å skyte også disse ulvene.

Sandra Borch (Sp) mener ulven er et reelt problem for sauebønder, og viser til at antall vinterforet sau er halvert i Trysil.

– Det skjer fordi folk ikke orker å holde på. I det samme området har antall ulver økt dramatisk. Vi er langt over bestandsmålet for ulver i Norge. Derfor vil Senterpartiet ta ut Slettåsflokken. Den skaper trøbbel for folk, sier Borch.

Ønsker annen sauerase

Borch sier i Dagsnytt 18 at Slettåsflokken er spesielt nærgående. Det mener Bøckman er en myte.

– Det er ikke noen som har sett den mer enn luskende av gårde. Den følger ikke etter folk eller plyndrer søppelkasser. Slettåsflokken er den flokken som skaper minst trøbbel, hevder han.

Rovviltnemnda har ønsket å felle Slettåsflokken. Trysil kommune mener ulven har oppholdt seg i området over lengre tid og vært lite sky.

Bøckman erkjenner at ulver tar sauer, og at det ikke er problemfritt med sauedrift i Norge. Men han har et forslag han mener er mye bedre enn å ta livet av ulver.

– Jeg ville hatt støtteordninger for en annen sauerase – gammalsauen. Sauen i Norge tåler ingen verdens ting. Den er avlet opp for høyest mulig kjøttvekt, og er ellers udugelig, mener Bøckman.

Sandra Borch mener problemet ikke er løst så lett.

– Jeg tenker norske bønder gjør den vurderingen best. Gammalsauen klarer heller ikke å løpe fra ulven. Vi har sett eksempler på at den rasen er tatt av både bjørn, ulv og gaupe, sier Borch.

LES OGSÅ: – Denne sauen kan løse ulveproblemet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger