NRK Meny
Normal

Nobels fredspris til Malala: – Flott at et barn kan vinne

På Stortinget roses årets fredspris til 17 år gamle Malala. Politikerne håper det vil øke bevisstheten om barns rettigheter.

Created by InfoDispatcher

– Jeg synes det er flott at et barn kan motta fredspris for sin kamp. Det gir et ekstra trykk på at et barn har rett til å ha meninger og at et barn har rett til å bli hørt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Årets fredspris gikk til den 17 år gamle muslimske jenta Malala Yousafzay og den 67 år gamle hinduen Kailash Satyarthi. Noen har ment at Malala har vært for ung for en slik pris, men blant stortingspolitikerne får årets utdeling bare skryt.

– Dette er en flott pris fordi den retter verdens oppmerksomhet mot barn sine rettigheter og mot den undertrykkingen som rammer jenter når de nektes de mulighetene som gutter ofte får. Derfor tror jeg det kan være en viktig pris som for første gang setter barna øverst på dagsorden, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Gjør inntrykk på alle

– Hun gjør et fantastisk inntrykk, for den unge jenta formidler så mye styrke, så mye kraft. Hun gjør et veldig sterkt inntrykk på alle hun møter, sier generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, til NTB.

Han møtte Malala da hun talte under FNs hovedforsamling i New York i fjor.
– Det at de to nå får fredsprisen er en stor anerkjennelse av barns rettigheter og kampen for barns utdanning, ikke minst for unge jenter. Det er veldig fint, sier Stoltenberg.

Hun gjør et fantastisk inntrykk, for den unge jenta formidler så mye styrke, så mye kraft.

Jens Stoltenberg

– Kan regne med reaksjoner

– Dette er en interessant pris som gir en ny dimensjon til fredsbegrepet og til det testamentet Alfred Nobel laget, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Malala risikerer livet dersom hun vender tilbake til hjemlandet Pakistan.

– Tror du det vil komme reaksjoner fra de ekstreme miljøene?

– Det kan vi vel regne med. Dette er veldig modige mennesker som har viet livet sitt fra veldig ung alder for å kjempe for barns og menneskers rettigheter. Vi må bare bøye oss i respekt for at de tar slike valg. Malala har jo betalt en fryktelig pris allerede, sier Støre og påpeker at fredsprisen også kan virke beskyttende.

– Nå er en hel verden oppmerksom på dem. Jeg mener at Pakistan og India bør være stolte over at de har fått folk fra sine land på den flotte listen over nobelprisvinnere.

Jonas Gahr Støre om prisen

Håper på motsatt effekt

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, frykter ikke at ekstremistiske grupper vil slå til mot Norge hvor fredsprisen deles ut 10. desember.

– Jeg tror nok ikke at dette blir problemer for Norge, men at kanskje enkelte i Taliban i andre land vil fortsette sin kamp for undertrykkelse av jenter. Men jeg håper virkelig at denne prisen får motsatte effekt av det Taliban ønsker, sier Nesvik.

Harald Nesvik (Frp) om prisen

Den unge fredsprisvinneren Malala sier hun vil vente med å kommentere prisen til hun er ferdig på skolen for dagen.

– Noen bedre understreking av hvor viktig det er med utdanning er vel vanskelig å se, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

– Jeg synes det er en veldig god prisutdeling. Det viser at jenter og barns rett til utdanning og kampen mot barnearbeid sees i sammenheng, sier han.

Gratulerer og lua av for begge to.

Rasmus Hansson

Også barneminister Solveig Horne er svært fornøyd med tildelingen.

– I år feirer vi Barnekonvensjonens 25-årsdag, og da er det gledelig at Kailash og Malalas arbeid for barns rettigheter blir internasjonalt anerkjent, sier Horne.

– Flotte symbolske grep

– Det spesielt å gi prisen til en hindu og en muslim i en verden som nå preges av så mye konflikter. Komiteen har valgt mange flotte symbolske grep, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er også en flott kombinasjon at vi får en ung prisvinner gjennom Malala som er tøff og som har risikert sitt eget liv, og gjennom Satyarthi som får prisen etter et langsiktig og viktig arbeid for barns rettigheter, sier Ropstad.

– Gratulerer og lua av for begge to, sier MDGs Rasmus Hansson.

– Unge Malala har vi jo blitt godt kjent med i Norge. Hun er et utrolig imponerende menneske som står for verdier som er uhyre viktig å fremme. Begge to fortjener åpenbart prisen fullt ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger