NRK Meny
Normal

– Et valg basert på følelser

FRPS VALGVAKE (NRK): Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, er misfornøyd med egen innsats i valgkampen. Han angrer likevel ikke på noe han har sagt om flyktningstrømmen til Europa.

Carl I. Hagen og Eli Hagen

Carl I. Hagen og kona Eli på Frps valgvake i Oslo.

Foto: Anders Brekke / NRK

Valglogo

De foreløpige prognosene viser at Frp får 9,3 prosents oppslutning. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 11,4 prosent.

Hvis tallene står, blir det Frps dårligste kommunevalg siden 1991.

– Jeg er ikke overrasket basert på de målingene vi har hatt, for vi har slitt i motvind. Dette er et valgresultat som er veldig mye basert på følelser og den fryktelige situasjonen vi ser rulle inn over Europa fra Midtøsten, så det er klart at det er helt annerledes enn tidligere. Disse følelsene kan nok ramme oss en del, sier Hagen til NRK.

Hagen mener det er for tidlig å si om valget kan ha innvirkning på Frps posisjon i regjeringen.

– Dette er ikke resultater, det er prognoser. Etter valget, når vi har det stille og rolig, kan vi gå grundig gjennom det. Regjeringsdeltakelsen blir en av de tingene som skal analyseres og diskuteres.

– Det viser slitasje for regjeringspartiene, og de må selvfølgelig drøfte sitt forhold til Venstre og KrF og sin strategi og tenkning frem mot 2017. Vi har fått et lite signal nå. Vi håper at det skal gå bedre. Nå står vi overfor store utfordringer både i Europa med flyktningkatastrofen, og vi står overfor en voksende arbeidsledighet i Norge. Jeg synes det må møtes offensivt, slik at vi kan ta vare på også det norske folk også, sier han.

Hagen har kommet med flere kontroversielle uttalelser i forbindelse med flyktningstrømmen til Europa. Han sier han har kommet med enkelte «ukloke bemerkninger», men angrer ikke på noe han har sagt.

– Jeg er ikke fornøyd med egen innsats, men er veldig glad for at jeg har stått på i en viktig sak, nemlig den langsiktige konsekvensen av den flommen av flyktninger vi får innover Europa. De tenker ikke på de langsiktige konsekvensene, sier Hagen til stor applaus fra salen.

Frp ligg an til å få under ti prosent. Nestleiar Ketil Solvik-Olsen trur at partiet sit i regjering har påvirka valresultatet.

VIDEO: Se Ketil Solvik-Olsens reaksjon på de første prognosene.

– Vanskelig å nå frem

Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen hører på tallene fra den første prognosen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen mener også flyktningspørsmålet har tatt over mye av valgkampen.

– Valgkampen har vært litt spesiell. Den har vært preget av internasjonale forhold, noe som påvirker folks stemmer, sier han.

Solvik-Olsen mener det har vært vanskelig å nå frem med Frp-politikk, og trekker blant annet frem eldreomsorg som et tema som har vært lite diskutert.

– Vår jobb å sørge for å få flest mulig posisjoner. Det spriker veldig, og det handler ikke bare om prosenter. Jeg er fortsatt optimist, sier Solvik-Olsen.

Frp ligger an til en oppslutning på 6,8 prosent i Oslo, en tilbakegang på 0,2 prosent.

– Det er dårlig, og det blir selvsagt uansett en grundig analyse av valgresultatet og hva som har skjedd ved dette valget, men jeg har opplevd tidligere også at prognoser ikke er riktige, så vi får holde på litt utover natten og se, sier Carl I. Hagen.

Prognosen er basert på forhåndsstemmer i en rekke kommuner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger