Hopp til innhold

– Enger forsto at avtalene ikke tålte dagens lys

Økokrim mener det er bevist at Yara-toppene inngikk en muntlig avtale om at lysskye betalinger skulle ordnes i Libya, og at tidligere konsernsjef Thorleif Enger skulle vite minst mulig.

Thorleif Enger

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger er tiltalt for grov korrupsjon.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Økokrim startet tirsdag prosedyren mot de to norske tiltalte i Yara-saken. Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger og tidligere konserndirektør Tor Holba sitter tiltalt for grov korrupsjon.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland sier i sin prosedyre at påtalemyndigheten mener det er bevist at Enger tilskyndet til grov korrupsjon i Libya.

1,5 millioner dollar skal urettmessig blitt utbetalt i forbindelse med byggingen av en gjødselfabrikk i Libya, mens 1 million dollar skal ha blitt utbetalt urettmessig for å sikre seg en kontrakt i India.

Tidligere juridisk direktør Ken Wallace skal ha vært den som fikk i stand avtalene om betalingene.

– Hadde klarering fra høyeste hold

Saksdokumentene i Yara-saken trilles inn i Oslo Tingrett

Det er enorme mengder dokumentasjon som ligger til grunn for tiltalen i Yara-saken.

Foto: nrk

Selv om han ikke kjente detaljene i de korrupte avtalene, og medvirket konkret til utbetalingene, hadde Enger et spesielt ansvar for å sette foten ned for straffbare handlinger, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i retten

Vi mener at tidligere juridisk direktør Ken Wallace hadde klarering fra høyeste hold. Dette er tilstrekkelig for å gjøre Enger strafferettslig ansvarlig. Det er en tilskyndelse. Han forsto mener vi, at betalingene ikke tålte dagens lys, sier Djupesland.

Tiltalen omfatter to tilfeller av grov korrupsjon.

Det ene tilfellet er bestikkelse av sønnen til en tidligere oljeminister i Libya, og det andre omfatter bestikkelse til sønnen av en offentlig tjenestemann i India.

– Avtalen var at Enger skulle vite minst mulig

– Vi mener det er bevist at tilslutning ble gitt, og at det forelå en avtale mellom Enger og Ken Wallace. Avtalen gikk ut på at Wallace skulle reise ned til Midtøsten om å reise ned og ordne opp med sønnen til Shukri Ghanem.

– Avtalen var også at han skulle si minst mulig til Enger om dette, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Økokrim mener også at det ble inngått en avtale mellom Enger og Wallace om å lage en dekkhistorie dersom det kom spørsmål omkring Libya-affæren.

– Det ble laget en dekkhistorie mellom dem om hva Enger skulle svare dersom han fikk spørsmål. Historien var som følger: Yara har ikke betalt noen bestikkelser, og det foreligger ingen avtale, sier Djupesland.

Straffeutmålingsprosedyren starter onsdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ