– En kvinne kan ha penis

John Jeanette Solstad Remø har kjempet en lang kamp for å være kvinne på papiret og mann mellom beina. Nå kommer trolig en lov som gjør det mulig for transpersoner å skifte juridisk kjønn, uten at de trenger å gjennomgå irreversibel sterilisering.

En lang kamp kan snart være over for John Jeanette Solstad Remø, som lenge har kjempet for å endre juridisk kjønn.

– Kastrering er uaktuelt. Jeg vil anerkjennes som kvinne, uten å bli skåret i, sier John Jeanette Solstad Remø.

I 2014 sendte John Jeanette søknad til Helse- og omsorgsdepartementet om å få endre juridisk kjønn. Han ville bli hun, uten å gjennomgå hormonbehandling og kastrering.

Søknaden ble avslått.

John Jeanette kontaktet da Likestillings- og diskrimineringsombudet og anmodet dem om å vurdere avslaget opp mot den nye likestillings- og diskrimineringsloven, som trådte i kraft samme år. Loven forbyr diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

– Likestilling og diskrimineringsombudet konkluderte med at jeg ble utsatt for diskriminering. Og etter det gikk det slag i slag, sier John Jeanette.

– En form for tortur

Anmesty gjorde John Jeanette til frontfigur for en internasjonal kampanje. Medlemmer fra hele verden ble oppfordret til å sende klagebrev til Bent Høie og støtteerklæringer til John Jeanette.

– Dette handler om grunnleggende menneskerettigheter. Å forlange kastrering for å endre juridisk kjønn er integritetskrenkende og kan sammenlignes med å bli utsatt for tortur, sier Patricia Kaatee i Amnesty.

Patricia Kaatee

Patricia Kaate er politisk rådgiver i Amnesty

Foto: Amnesty International Norge

15 457 underskrifter

Amnesty overleverte 3. februar i år 15 457 underskrifter til Bent Høie med krav om at Norge følger internasjonale menneskerettigheter for de som ønsker å endre juridisk kjønn.

På det tidspunktet hadde helse- og omsorgsministeren allerede valgt å ikke anke avgjørelsen fra Likestilling- og diskrimineringsombudet. Han hadde også opprettet en ekspertgruppe, som skulle se på vilkårene for endring av juridisk kjønn.

Ekspertgruppen presenterer en rapport 10.april, som foreslår en ny lovgivning.

Et hav av brev

John Jeannette står inne i leiligheten i Oslo og pløyer hånda gjennom et hav av brev. Støttererklæringer har strømmet til fra hele verden.

– Enkelte tenker nok at Amnesty burde brukt tiden på viktigere ting. Det forstår jeg, men samtidig utsettes transpersoner for totalt unødvendige ydmykelser.

– Hver gang jeg er på apoteket eller en flyplass, så blir jeg nødt til å forklare hvorfor det står mann i passet mitt og brette ut om livet mitt.

Retten til å definere seg selv

John Jeanette lever med en kvinne i et "lesbisk parforhold". Samtidig har det aldri vært ønskelig for sunnmøringen å fremstå som mer feminin nedentil.

– Det hadde betydd at jeg måtte gi avkall på seksuallivet mitt, som jeg er veldig glad i. Jeg er fornøyd med å være mann mellom beina og kvinne forøvrig. Og ingen skal fortelle meg at det ene gjør meg til det andre, det vil jeg definere selv.

Les tidligere også:

Helseministeren lover å gjøre det lettere for transpersoner å endre kjønn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger