Hopp til innhold

– Det har vært tungt å leve med beskyldningene

Pensjonert politispaner Leif Karsten Hansen (78) møtte veggen da han ble beskyldt for å plante bevis i Treholt-saken. Nå er journalisten som kom med anklagene selv tatt for juks.

 Leif Karsten Hansen

BESKYLDT FOR JUKS: Politimann Leif Karsten Hansen var sentral i Treholt-etterforskingen og fant i 1983 Treholts koffert full av dollar. Han ble anklaget for å ha plantet beviset.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

– Det har vært veldig tungt. Det er ikke en hemmelighet at jeg var veldig langt nede i en periode og måtte kontakte psykolog, sier Leif Karsten Hansen.

I boka «Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken» fra 2010 blir Hansen beskyldt for å ha fabrikkert bevis og kommet med falsk forklaring i spionsaken mot Arne Treholt. Kilden skal ha vært en politimann i Politiets overvåkingstjeneste (POT) som fortsatt ikke er identifisert.

– Tuftet på løgn

Boka førte til at Gjenopptakelseskommisjonen vurderte Treholts sak på nytt. Den er skrevet av forfatter og journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen. I helgen publiserte VG samtaler som viser at Malthe-Sørenssen skal ha diktet opp en agent i Forsvarets etterretningstjeneste.

Arne Treholt (t.v.) og Geir Selvik Malthe-Sørensen

MED TREHOLT: Boka til Geir Selvik Malthe-Sørenssen, om spiondømte Arne Treholt (t.v.) fikk stor oppmerksomhet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Hansen mener VG-saken svekker Malthe-Sørenssens troverdighet, også i hans egen sak.

– Jeg syns troverdigheten burde være svekket. Jeg tror heller ikke POT-kilden i boka hans eksisterte. Hele boka bærer preget av å være tuftet på løgn, sier Hansen.

– Men at han har jukset med en kilde betyr vel ikke at han har jukset med alt annet?

– Nei, det er vanskelig for meg å ha en mening om det. Men det VG har gravd frem syns jeg viser en tråd i dette.

– Kjenner et snev av skadefryd

For Hansen og familien har beskyldningene i Geir Selvik Malthe-Sørenssens bok vært tunge å bære.

– Det å plante bevis og avgi falsk forklaring er den verste forbrytelsen en politimann kan begå. Når disse påstandene blir gjentatt over år begynner man å lure på om alle tror at vi har gjort det.

Beskyldningene har gått ut over kona og barna hans, forteller Hansen.

– Kona mi er plaget av det selv i dag. Og det gjør meg ikke bare lei meg, men skikkelig forbannet.

– Hva tenkte du om da avsløringene om Malthe-Sørenssen kom i helgen?

– Jeg var ikke overrasket. Men jeg må tilstå at jeg ikke er bedre enn at jeg kan ha et snev av skadefryd. Da han ble arrestert for korrupsjon, tok jeg og kona et lite, godt glass på kvelden, vi gjorde det.

– Ikke overraskede

Treholts advokat, Harald Stabell, mener det ikke er sikkert at beskyldningene mot politimennene i Malthe-Sørenssens bok er falske.

Advokat Harald Stabell

KAN SVEKKE TROVERDIGHETEN: Det sier advokat Harald Stabell.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det er ikke overraskende at Hansen mener det. Men verken Treholt eller jeg har faktisk grunnlag for å fastslå at det som står i boka ikke er riktig, sier Stabell.

– Mye tyder på at det har skjedd et eller annet med ham i den senere tid. Men jeg skjønner at dette kan svekke troverdigheten til ham.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Malthe-Sørenssens advokat, uten hell.

  • Se Dagsrevyens innslag om pengebeviset fra 1986:
    Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

AKTUELT NÅ