Tidligere overvåkere vurderer å saksøke Treholt-forfattere

Tidligere POT-etterforskere som er blitt anklaget for å ha forfalsket bevis i Treholt-saken, vurderer å saksøke forfatterne bak boka «Forfalskningen».

Leif Karsten Hansen

Tidligere POT-etterforsker Leif Karsten Hansen er misfornøyd med dekningen av Treholt-avsløringene i fjor høst. Nå varsler han at det kan bli aktuelt med søksmål mot flere aktører. Her etter å ha forklart seg for Gjenopptakelseskommisjonen i fjor høst.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

9. september i fjor kom boka «Forfalskningen», der det blir hevdet at politiet fabrikkerte bevis i Treholt-saken for å få Arne Treholt dømt for spionasje i 1985.

Et av de viktigste bevisene i boka er en plastlapp på Treholts koffert som skal vise at bildebevisene som ble lagt fram i retten er tatt etter at han ble arrestert.

Alt om Treholt-saken

– Bør få konsekvenser for forfatterne

I dag fortalte Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker at de er ferdige med sine undersøkelser, og partene fikk innsyn i funnene de har gjort. Kommisjonens funn vil være hemmelige til partene har fått komme med sine kommentarer.

Dersom det ender med at Treholt-saken ikke blir gjenopptatt, varsler tidligere etterforskerne i Politiets Overvåkingstjeneste (POT) at de vil slå tilbake.

– Vi har vurdert å gå til sak mot forfatterne av den boka som kom ut i høst, hvor det blir påstått at vi har forfalsket bevis. Dette er det primære, og så får vi se hva det kan bli snakk om mot aviser og eventuelle tv-kanaler senere. Men det er primært boka, fordi de andre har brukt boka som utgangspunkt, sier tidligere POT-etterforsker Leif Karsten Hansen til NRK.

Han er en av POT-etterforskerne som er navngitt i boka «Forfalskningen» og sier både kollegaene og store deler av politiet står bak ønsket om at de skal gå til sak.

Hvorfor ønsker dere å gå til et slikt søksmål?

– Politifolk er jo vant til å få beskyldninger rettet mot seg på forskjellige plan. Men når det kommer beskyldninger om faktisk kriminell aktivitet som blir lansert i bokform – og deretter sitert i aviser – som er usanne, så bør nesten dette få konsekvenser for forfatterne, mener Hansen.

Hva er det dere krever? Vil det være et erstatningssøksmål, eller hva ser du for deg?

– Så langt har vi ikke kommet. Først krever vi at disse beskyldningene blir trukket tilbake, og så bør det vel også kanskje få økonomiske konsekvenser for de som setter fram slike beskyldninger, sier Leif Karsten Hansen til NRK.

– Grundig dokumentasjon

Eier av forlaget Publicom, Kjetil Kristoffersen, som gav ut boka «Forfalskningen», sier de ikke frykter noe søksmål.

– Dokumentasjonen vi har lagt fram gjennom boka er så grundig at det tar jeg med knusende ro. Den har også blitt underbygget av britiske eksperter. Så jeg forventer at Gjenopptakelseskommisjonen tar saken opp igjen, sier Kjetil Kristoffersen til NRK.

Kristoffersen vil ikke kommentere saken ytterligere. Det har ikke lykkes NRK å få tak i forfatter Geir Selvik i dag.

Sikre på avslag i Gjenopptakelseskommisjonen

Hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – som tidligere het POT – håper de Treholt-saken snart går mot sin endelige avslutning. De som jobber her er sikre på at den ikke vil bli gjenopptatt.

De siste månedene har etterforskerne gitt fra seg et omfattende etterforskningsmateriale til gjenopptakelseskommisjonen. Mye av materialet har så langt ikke vært kjent for offentligheten. Ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste tar de nå livet av påstander om falske bevis i Treholt-saken.

De tidligere POT-etterforskerne varsler at saken også kan få et rettslig etterspill for andre aktører.

Hvilke andre er det dere ønsker å gå til søksmål mot?

– Vi har ikke diskutert i detalj hvem som kan komme i søkelyset her. Men vi er vel enige om at deler av media har vært veldig ukritiske når de har videreført og spunnet videre på opplysningene i denne boka.

Er det noen spesielle medieaktører du tenker på?

– Nei, jeg vil ikke gå ut med noen navn. Det får bli en senere skål, sier Hansen.

Les også: PST vil nedgradere Treholt-dom

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger