Hopp til innhold

– Lurte Treholts advokat

Advokat Harald Stabell og hans klient Arne Treholt har i lengre tid blitt lurt av privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe- Sørenssen, skriver VG. Avisen offentliggjør flere av Malthe-Sørenssens telefonsamtaler fra våren 2015.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen holder opp et bilde av Treholt-kofferten, bak ham står Harald Stabell

Forfatter av boka 'Forfalskningen' Geir Selvik Malthe-Sørensen holder opp fotografi av Treholt-kofferten i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Her med Treholts advokat Harald Stabell.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

I over 10 år har Stabell jobbet med Treholt for å få gjenopptatt saken hvor han ble spiondømt på 1980-tallet. Omtrent like lenge har Geir Selvik Malthe-Sørenssen vært engasjert i Treholt-saken.

Malthe-Sørensen forteller Stabell og Treholt at han har en hemmelig kilde, en som er agent i Forsvarets etterretningstjeneste og har tilgang til viktige bevis i Treholt-saken.

Mannen er derimot ingen agent, men en svensk bruktbilselger som er både bedrageri- og drapsdømt, skriver VG, som har snakket med bruktbilselgeren.

Han sier at han var med på spillet, fordi Malthe-Sørensen skyldte ham penger.

Blir dokumentert

I 2010 ga Malthe-Sørensen, den tidligere nyhetsredaktøren i Nettavisen, ut boken «Forfalskningen». Her slo han fast at politiet hadde forfalsket bevis i spionsaken.

Avisen skriver at opptakene dokumenterer hvordan Malthe-Sørenssen instruerer bruktbilselgeren til å utgi seg for å ha en jobb, som gir ham tilgang til informasjon om spionsaken fra 80-tallet.

Denne informasjonen er så sensitiv og viktig for Treholt at han – på et tidspunkt i fjor vår – ville reise ens ærend til Oslo for å møte kilden.

I serien av samtaler og tekstmeldinger omtaler Malthe-Sørenssen spillet han iscenesetter som «kokos». Harald Stabell får stempelet som en stresset og masete «gubbe».

– Han er overhissig han advokaten, uttaler Malthe-Sørenssen på et tidspunkt.

Advokat Harald Stabell sitter bak en datamaskin i Gjøvik tingrett.

SKUFFET: Etter å ha hørt opptakene torsdag, sier advokat Harald Stabell at han er skuffet og ført bak lyset.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi er ført bak lyset

I fjor sommer ble Malthe-Sørenssen pågrepet og siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en annen straffesak.

I tiden før pågripelsen ble han avlyttet av politiet. Det er i disse opptakene avisen har fått tilgang til. Etter å ha hørt dem torsdag, sier StabeLl at han er skuffet og ført bak lyset.

– Dette er skuffende. Det er trist. Det er en personlig tragedie for den som har istandsatt dette, sier den erfarne advokaten.

Det nekter Malthe-Sørenssen for. Hans advokat Jonny Sveen sier til NRK at klienten mener opptakene er del av en svertekampanje for å svekke hans troverdighet i andre saker.

– Han har ikke fått hørt på alle lydopptakene som er publisert, men er helt klar på at han ikke har foretatt disse handlingene, sier Sveen.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Stabell.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ