Antibiotikaresistente bakterier er et globalt folkehelseproblem. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det i Europa dør rundt 25.000 mennesker hvert år som følge av antibiotikaresistente infeksjoner.
Overlege Dag Berild er en av Norges fremste eksperter på multiresistente bakterier. Berild er overlege ved Infeksjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, og skrev doktorgrad om multiresistente bakterier.
Han har jobbet med antibiotikaresistens i 15 år, og har en rekke ganger advart om at antibiotikaresistens vil bli en katastrofe for moderne medisin.
Mange hadde spørsmål om hva de kunne gjøre for å unngå smitte.
– Er de som har hatt en minimal bruk av antibiotika i livet selv mindre utsatt for smitte?
– Du er mindre utsatt for å bli smittet med resitsente bakterier når du bruker lite antibiotika. Grunnen er at dine egne naturlige bakterier beskytter deg mot bakterier utenfra, svarte Berild.
Les også:
- – Legemiddelfabrikkene skaper resistente bakterier
- Antibiotikaresistente bakterier spres i norske fjøs
- Havnet på isolat i 13 måneder etter en sydentur
– Unngå unødvendig antibiotikabruk
Etter Brennpunkt-dokumentaren «Bakterietrusselen», svarte Dag Berild på spørsmål her på NRK.no, og på Brennpunkts Facebook-side.
Mikael Olmhus spurte Berild hvor viktig det er for folkehelsen at man fortsetter med minst mulig bruk av antibiotika i matproduksjon.
– Det er svært viktig, og her er norske bønder og veterinærer i verdensklasse ved at de nesten ikke bruker antibiotika. Det er vist i studier at det er minimalt å vinne på å gi antibiotika forebyggende til dyr. Det er viktig å unngå unødvendig bruk på dyr fordi de kan få resistente bakterier som kan smitte oss for eksempel gjennom mat, svarer Berild.
– Bruker mer antibiotika enn før
Inntil for noen år siden brukte nordmenn lite antibiotika og hadde få problemer med resistens. Men nå har det snudd.
– Vi bruker mye mer antibiotika nå enn vi gjorde før. Kanskje tretti til førti prosent mer enn for tjue år siden. Og det er en helt klar sammenheng mellom økt bruk og økt resistens, sier Berild.
I tillegg fører nordmenns hyppige reisevaner til at vi tar med oss multiresistente bakterier hjem.
– Vi importerer mange resistente bakterier fra utlandet i feriereiser og ved immigrasjon. Og bakteriene, de blir jo ikke tatt i tollen, de bærer vi med oss, sier Berild.
Nettmøtet er nå avsluttet. Se svarene til Dag Berild i videoen over, eller les svar her i kommentarfeltet: