Hopp til innhold

KrF-veteran: – Jeg har hatt tillit til Kjell Ingolf frem til nå

– Det blir en sterkere lederdebatt, sier KrFs Torhild Bransdal. Partileder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på statsrådsboligen.

.

SNAKKER: Kjell Ingolf Ropstad og Torhild Bransdal snakker sammen under KrFs landsmøte i 2018.

Foto: TORE KRISTIANSEN / VG

Fredag ble det kjent at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han har tatt grep for å unngå skatt på sin statsrådsbolig.

Ifølge Aftenposten unngikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad å betale skatt av fordelen av en statsrådsbolig med verdi på 450.000 kroner. Han skulle ha betalt 175.000 kroner i skatt, ifølge avisa.

– I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter til huset hjemme, det gjorde at pendlerleiligheten min havnet under regelverket som ikke var skattepliktig. Det var feil av meg, og jeg beklager det, sier Ropstad på en pressekonferanse fredag.

Han opplyser videre at han er i dialog med Skatteetaten og at han vil betale det han skal betale.

Gruppeleder for KrF Skien, Erik Næs, sier til NRK at han ikke lenger har tillit til Kjell Ingolf Ropstad som partileder.

– Jeg mener Ropstad er ferdig som partileder, ganske enkelt. I praksis er han det. Det han kan gjøre for seg selv og partiet videre er å trekke seg, sier Næs.

NRK har vært i kontakt rådgiver til Kjell Ingolf Ropstad, Julie Kordal. Hun opplyser at Ropstad ikke er tilgjengelig for å kommentere dette i kveld.

«Ropstad-land»

I Hægeland treffer NRK Torhild Bransdal. KrF fikk 41,7 prosent oppslutning i denne valgkretsen som også er nabobygda til Moisund, hvor Kjell Ingolf Ropstad vokste opp.

– Konsekvensen for partiet er nok at det blir en sterkere lederdebatt enn det hadde vært uten denne saken, sier Bransdal.

Hun har vært ordfører i Vennesla i 18 år. De siste 4 årene har hun sittet på Stortinget for kommunen som er nabo til Kjell Ingolf Ropstads Evje og Hornnes.

HÆGELAND/ROPSTAD-LAND: Torhild Bransdal bor i bygda som er nabo til Moisund.

HÆGELAND: Torhild Bransdal bor i bygda som er nabo til Moisund.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Bransdal mener saken fremstod som en drittpakke da den kom før valget, men hun sier «saken fått en litt annen dimensjon nå».

– Har hatt tillit til frem til nå

– Jeg tror det er viktig nå å stille de vanskelig spørsmålene, og prøve å gå dypt inn i alle problematikker. For både Kjell Ingolf, meg og alle som er glade i KrF ville bringe partiet viderere, sier Bransdal.

– Tror du noen vil ta til ordet for et lederskifte?

– Ja, jeg tror nok at det er noen som vil det, men om det blir så mange er jeg veldig usikker på. I og med at han la seg så flat i dag kan det være at rekkene sluttes, sier Bransdal.

Det var feil av meg, og jeg beklager det, sier Ropstad etter skatteavsløringen.

Hun mener det må være rom for å gjøre feil, også i KrF, og sier det er viktig å vise omsorg og kjærlighet for personen, selv om han har gjort feil.

– Har du tillit til Kjell Ingolf Ropstad som partileder etter denne saken?

– Jeg har hatt tillit til Kjell Ingolf frem til nå, men det er klart at det som kommer nå gjør at du må stille en del spørsmål. Og Kjell Ingolf uttalte seg veldig godt om dette på pressekonferansen, synes jeg. Tillit er noe du må få, ikke noe du kan kreve. Nå må vi ta de diskusjonene og prosessene i partiet, og jeg regner med at Kjell Ingolf har sine diskusjoner og prosesser, sier hun.

– Inntrykk av at han har ønsket å skaffe seg en økonomisk fordel

Wenche Rundsag Høgetveit er KrFs lokallagsleder i Evje- og Hornnes kommune der Ropstad har vokst opp. Hun bruker sterke ord om partisjefen etter skatteavsløringen.

– Jeg er skuffet over at han ikke var åpen nok til å ta alt med i første runde. Jeg føler meg ganske sikker på at han kjente til dette den gangen også. Man får jo et klart inntrykk av at han har ønsket å skaffe seg en økonomisk fordel, sier Høgetveit til NRK.

Hun mener saken bør starte en diskusjon om lederspørsmålet i partiet.

– Jeg mener også at vi nå har kommet til et sted hvor vi bør begynne å tenke på en diskusjon rundt lederspørsmålet i partiet, men jeg har selv ingen klar mening rundt hva jeg tenker om det foreløpig.

Wenche Rundsag Høgetveit

Wenche Rundsag Høgetveit er KrFs lokallagsleder i Evje- og Hornnes kommune

Foto: Håkon Eliassen

– Rokker ved tilliten

KrFs førstekandidat i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus, sier saken rokker ved tilliten til partilederen.

– Fra vårt standpunkt som fylkesledere rundt om i landet så handler dette om et tillitsspørsmål. En slik sak rokker ved tilliten til et tillitsverv som partileder, det er vi klare på.

Mehus sier det er positivt at Ropstad tar ansvar og beklager.

– Men det har rokket ved tilliten og vi har en prosess vi skal igjennom, understreker han.

– Vi skal ha en grundig evaluering av valgkampen og da er ingen fredet. Alt skal gås igjennom, så får landsstyret og landsmøtet basert på evalueringa beslutte hva den endelige konsekvensen. Det er for tidlig å si hva det blir.

Truls Olufsen-Mehus i Finnmark KrF.

Truls Olufsen-Mehus sier det er for tidlig å vite det fulle omfanget av saken, men påpeker at det reiser tillitsspørsmål om partilederen.

Foto: Rino Engdal / KrF

– Beklagelig og flaut

Christoffer Westermoen, lokallagsleder for KrF i Lindesnes, beskriver saken som «beklagelig» og «flaut».

– Selvfølgelig synes jo også jeg at dette er beklagelig og flaut, også trenger jeg tid til å la dette synke inn. Jeg synes det er flaut fordi vi har høye forventninger til våre ledere og tillitsvalgte og en situasjon vi ikke vil være i.

Hva tenker du om at han ikke var helt åpen i første runde?

– Jeg vil ikke spekulere i det.

– Hva gjør dette med tilliten til din partileder?

– Å ha tillit betyr mye, men jeg minner meg selv om å ikke ha for sterke meninger når jeg er i affekt. Men, jeg forstår at publikum utenfor partiet stiller spørsmål ved tilliten til han.

Er tiden inne for å diskutere om partiet bør bytte leder?

– Jeg tror ikke vi skal gjøre det her og nå, da er jeg redd for at vi svarer uklokt.

Ropstads barndomshjem på Moisund i Evje og Hornnes

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad var registrert bosatt i barndomshjemmet frem til i fjor.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Skal vurdere grundig

Morten Helland, fylkesleder i Vestland KrF, sier han er glad for at alt «kommer fram på bordet».

– Saken er helt klart uheldig for Kjell Ingolf Ropstad, og for partiet. Så tror jeg vi skal ta en totalvurdering av mange ting i partiet framover, og det er naturlig at denne saken blir en del av den totalvurderingen, sier Helland til NRK.

– Har du tillit til Ropstad som leder?

– Jeg vil ikke hoppe på tidlige konklusjoner. Det er viktig at vi tar oss god tid til en totalvurdering og lytter til det som blir sagt. I valgkampen har Ropstad fremstått samlende og flott, og partiet har jobbet godt som lag og vært tydelige på våre saker, sier Helland.

Morten Helland, Bømlo KrF og leiar Vestland KrF

Morten Helland, fylkesleder i Vestland KrF, mener det er viktig at partiet tar seg tid til en totalvurdering.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Sentralstyremedlem Magne Supphellen bekrefter fredag overfor Stavanger Aftenblad at sentralstyret i KrF nå skal ha en gjennomgang av partilederen.

– Sentralstyret kommer til å vurdere hele valgkampen, inkludert hva som har skjedd og hva vi har gjort av ulike ting i valgkampen. En del av det er selvfølgelig partileders rolle. Vi skal vurdere bredt og grundig. Vi kommer tilbake når vi har tenkt oss godt om, sier Supphellen til avisen.

– Dette var dumt gjort

Oluf Maurud, leder i Innlandet KrF, sier til NRK at det er sterkt beklagelig at Kjell Ingolf Ropstad ikke la alle kortene på bordet før valget.

– Dette var dumt gjort. Nå blir han presset opp i et hjørne. Det er veldig uheldig, sier han.

– Er det noen sjans for at han kan bli sittende som leder?

– Neste fredag er det landsstyremøte. Jeg vil tro denne situasjonen kommer opp der. Jeg vil ikke spekulere i hans stilling før vi har snakket om det der, svar Maurud.

Oluf Maurud

Oluf Maurud i Innlandet KrF sier han forventet mer av en KrF-leder.

Foto: Jorun Vang / NRK

Han mener saken ikke er bra i det hele tatt, og at det er leit for partiet.

– Det er ingen som skal gjøre slik, men i alle fall ikke en leder i KrF, vi forventer mer av KrF-ere. Vi prater om verdier, og dette er ikke i tråd med det vi står for, sier Maurud.

– Mer preget av valgresultatet

Per Sverre Kvinlaug er ordfører i Kvinesdal kommune og leder Agder KrF. Han er enig med Ropstad i at han har gjort en dårlig vurdering.

– Så er jeg glad for at han har beklaget dette og at han tar kontakt med Skatteetaten for å sørge for at dette blir riktig, sier Kvinlaug.

Astrid Dalehaug Norheim er nyhetsredaktør i den kristne avisen Dagen som følger KrF tett. Hun sier til NRK at partiet i dag fikk se en mer preget Ropstad enn tidligere.

– Mange vil oppleve det som en ekte beklagelse fra en mann som allerede er presset på grunn av valgresultatet, sier hun.

Hun mener det er for tidlig å si om saken vil føle til økt trykk på at Ropstad må gå av som partileder.

– Jeg tror partiet er mer preget av valgresultatet enn denne saken, sier hun.

– Fortsatt tillit til Ropstad

Geir Toskedal, stortingsrepresentant for KrF, mener partilederen har gjort en feil.

– Ropstad har gjort en feil. Han beklager det og gjør opp for seg. Jeg har ingen kommentarer ut over det nå, sier Toskedal.

Leder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF har fremdeles tillit til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

– Kjell Ingolf har gjort noen dårlige vurderinger og det innrømmer han selv. Det er riktig av ham å beklage. Jeg forventer at han rydder opp, slik han har sagt at han vil gjøre, skriver hun i en SMS til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger