Hopp til innhold

– Det er alltid lurt å snakke sant

Julie Brodtkorb (H) sier KrF og Venstre valgte å bryte forhandlingene med regjeringen. – Jeg var i det rommet, og vet hva som ble sagt, og det er ikke det riktige, svarer KrFs Line Henriette Hjemdal.

Politisk kvarter

Julie Brodtkorb (H), Knut Storberget (Ap) og Line Henriette Hjemdal KrF) var gjester i Politisk Kvarter fredag morgen.

Line Henriette Hjemdal

Landbrukspolitisk talsperson i KrF, Line Henriette Hjemdal, reagerer på Julie Brodtkorps (H) beskrivelse av bruddet i forhandlingene i natt.

Foto: Svein Olsson / NRK
Julie Brotkorp (H).

Statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved statsministerens kontor mener det var KrF og Venstre som brøt forhandlingene om jordbruksoppgjøret i natt.

Foto: Svein Olsson / NRK

Etter bruddet klokka 2 natt til fredag var partene samlet i Politisk kvarter på NRK. Der sa statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved statsministerens kontor at regjeringen var villig til å forhandle videre, men at Venstre og KrF valgte å bryte.

– De valgte å reise seg fra bordet da vi gjorde det klart at landbruksinstituttet er et veldig viktig prinsipp for oss, sa Brodtkorb.

– Vi var villig til å sitte lenger. Vi hadde tatt initiativ til nye samtaler, men regjeringen sa de ikke hadde mer å komme oss i møte med når det gjaldt rammen i jordbruksoppgjøret, og dermed valgte regjeringen å avslutte samtalene i går kveld, svarte landbrukspolitisk talsperson i KrF, Line Henriette Hjemdal.

KrF og Venstre krevde 250 millioner kroner mer enn det landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) først tilbød.

– Vi valgte ikke å gå

Etter sending utdypet Hjemdal hvordan hun ser på forhandlingsklimaet mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene KrF og Venstre.

– Jeg tror at dette skal vi legge bak oss. Vi har alle et ansvar for hvordan vi snakker om det som har skjedd, og det er alltid lurt å snakke sant om det som har skjedd, sier Hjemdal.

– Har Julie Brodtkorb snakket sant her?

– Regjeringen valgte å avslutte forhandlingene. Det er det som skjedde i går kveld.

– Så Brodtkorb snakker ikke sant når hun sier at KrF og Venstre valgte å gå?

– Vi valgte ikke å gå. Vi var villige til å sitte. Regjeringen hadde ikke noe å komme oss i møte med, og valgte å avslutte samtalene i går kveld.

– Politisk spill

Brodtkorb anklaget også støttepartiene for politisk spill i forkant av Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret.

– Vi lyttet til KrF og Venstre, og vi har strukket oss svært langt. Jeg synes dette er veldig trist, for det eneste vi har vært opptatt er bøndenes vilkår. Det at et politisk spill gjør at de nå ikke har en ramme for sine inntekter, det synes jeg er veldig beklagelig, sa Brodtkorb i Politisk kvarter.

– Brodtkorp anklager KrF og Venstre for politisk spill. Hvordan reagerer du på det?

– Jeg tror alle kjenner Kristelig Folkepartis politikk. At vi vil øke matproduksjonen over hele landet, at vi vil ha en variert bruksstruktur, at vi vil gi bøndene en lønnsutvikling på 3,5 prosent i snitt. Det er ikke noe spill. Det er realpolitikk, svarer Hjemdal.

AKTUELT NÅ