– Ransaket terrorsiktet under hemmelig aksjon på Arlanda

I en hemmelig aksjon på flyplassen i Stockholm i oktober 2009 fant PST to brev de mener knytter terrorsiktede Mikael Davud til Al Qaida.

Arlanda flyplass, Stockholm

HEMMELIG AKSJON: Terrorsiktede Mikael Davud ble stanset i det han trodde var en tollkontroll på Arlanda i oktober 2009. etter det NRK kjenner til var kontrollen en hemmelig ransakelse i regi av norske PST.

Foto: JOHAN NILSSON / Afp

Etter det NRK kjenner til regner Politiets sikkerhetstjeneste de to brevene som sentrale bevis på at Davud hadde tett kontakt med terrornettverket.

Under påskudd av en tollkontroll stoppet norsk politi den antatte hovedmannen i terrorsaken, Mikael Davud, på flyplassen i Stockoholm.

Davud, som var på vei tilbake til Norge etter en lengre ferie i Tyrkia, skal ha trodd kontrollen skyldtes skjerpede sikkerhetsrutiner på den svenske flyplassen.

Bakgrunn: Les alle artikler om terrorsaken

Al Qaida-kontakt

Etter det NRK erfarer gikk de norsk politifolkene grundig gjennom Davuds kofferter og håndbagasje, og noterte alt han hadde med seg. Blant eiendelene fant de to brev, skrevet på henholdsvis tyrkisk og arabisk. PST mener brevene er en korrespondanse mellom Davud og en kontaktperson i Al Qaida.

Etter det NRK kjenner til skal brevene ha handlet om fremskaffelse av falske ID-papirer og pass. I de to brevene fant politiet også et bilde av det som senere skulle vise seg å være den etterlyste engelskmannen Ibrahim Adam, som politiet mistenker skulle hjelpes inn i Norge.

Ordet «computer» går igjen flere steder i korrespondansen. PST mener dette er et kodeord for noe annet.

Forsvarer: – Ren fantasi

Mikael Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn avviser at brevene kan knyttes til Al Qaida.

– Det mener jeg er tatt helt ut av luften. Dette er brev som delvis beskriver en forretningsidé min klient hadde, som gjaldt spørsmål om import av datamaskiner fra Kina hvor han har slektninger. At man skal snu og vende på alt, og si at det gjaldt kodespråk også videre, det er ren fantasi slik jeg ser det, sier Konow Rieber-Mohn til NRK.no

PST vil ikke kommentere aksjonen på Arlanda.

– Innholdet i informasjonen som vi legger fram er en del av straffesaksdokumentene og den er underlagt taushetsplikt. Hva som konkret har fremkommet opplyser jeg ikke om nå, sier politiadvokat i PST Signe Aalling til NRK.

Les også: PST vil tiltale terrorsiktede

Varetektsfengslet på nytt

Carl Konow Rieber-Mohn

- BRYTER MENNESKERETTIGHETENE: Forsvarer for Davud Carl Konow Rieber-Mohn mener hans klient har sittet for lenge i varetekt.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Fredag ble terrorsiktede Sadek Bujav og Mikael Davud begge varetektsfengslet i åtte nye uker. Konow Rieber-Mohn mener den lange varetektsperioden kan være i strid med menneskerettighetskonvensjon.

– Han har sittet nesten fire måneder i isolasjon, og ytterligere åtte måneder i varetekt. Det blir helt feil, og det kan godt hende dette er i strid med menneskerettighetene, sier forsvareren til NRK.

Hovedforhandlingene i sakener planlagt å starte 31. oktober i år. Foreløpig må Davud sitte fengslet fram til 5. september.

Sdaek Bujak ønsket fredag å bli løslatt for å tilbringe tid sammen med familien.

– Familien sliter ennå med ettervirkninger av den dramatiske pågripelsen. Tysk politi bevæpnet med tunge våpen kom og satte maske på klienten min. De tok ham bort ifra barna hans, sier Bujaks forsvarer Arvid Sjødin til NTB.

Den tredje siktede i terrorsaken, David Jakobsen, ble løslatt fra Oslo fengsel i oktober i fjor.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger