Innrømmer kontakt med Al Qaida

OSLO TINGRETT (NRK): Mikael Davud forklarer i Oslo tingrett at han ville gjøre alt for å ramme Kina. Derfor hadde han ingen skrupler da han første gang reiste inn i Iran for å skaffe seg terrorlærdom.

Tegning av Mikael Davud

Rettstegning av Mikael Davud.

Mikael Davud, som regnes som hovedmannen i terrorplanleggingssaken, innrømmer i Oslo tingrett i dag at han har hatt kontakt med Al Qaida.

Aktor har hele tiden ment at han har deltatt på Al Qaidas treningsleir i Pakistan.

LES: Al Qaida hadde en person i Norge

LES: Davud forteller om sitt hat til Kina

LES: Har holdt munn i et år

Ville spurt Hitler og Saddam

– Jeg ga meg selv en betingelse da jeg begynte å handle første gangen. Jeg skulle ikke sjekke om de folkene hadde med å gjøre var bra eller dårlige folk. Den eneste betingelsen var at de ikke skulle lure meg eller forråde meg, sier Davud i retten.

– Om det var nødvendig ville jeg spurt Hitler.

Han sier fortsatt at målet hele tiden var å ramme Kina.

– Jeg vet at dette ikke er lov her, men om det så skulle være Saddam skulle jeg søke den kunnskapen jeg trengte, legger han til.

Kontaktet Al Qaida

Han sier at han ikke har fortalt alle detaljene til politiet om det som skjedde i denne perioden her.

– Jeg hadde kontakt med alle slags folkegrupper, og alle slags personer. Jeg ble både truet og plaget av folk. Til slutt kom jeg til Iran, forklarer han.

– Jeg hadde også sjekket informasjon opp om Al Qaida. For alle vet at det er en bevæpnet turkestansk gruppe som holder til der. Jeg vet ikke om de jobber sammen med dem, sier han.

Han innrømmer deretter at han hadde kontakt med Al Qaida-gruppen.

– Jeg kontaktet de folkene som hadde kontakt med Al Qaida, og jeg oppdaget at de hadde et krav om at jeg måtte være der i ett år sammen med dem. De sa også at jeg måtte handle innenfor de rammene som Al Qaida hadde satt, sier Davud.

Davud forteller at da han først traff denne gruppen ville de at han skulle skrive et brev og oversette det fra arabisk til uigurisk.

Vitneboksen

Vitneboksen der Mikael Davud i dag forklarer seg i Oslo tingrett.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

LES: Dette er de terrortiltalte

Praktisk bombeundervisning

– Det visste seg at de ville sjekke om jeg virkelig var uigur. Jeg ble bekymret fordi jeg var redd de ville informere kinesiske myndigheter. De kom tilbake etter nesten en uke, og de tok bind for øynene mine og vi kjørte. Vi kom så til et hus med høye murer rundt huset, sier han.

Han forklarer at han ikke var i direkte kontakt med disse. Det skal ha skjedd via folk han møtte da han drev med handel.

– Først var det teoriundervisning i noen uker. Deretter var det praktisk undervisning. Undervisningen var ikke med de ekte stoffene fordi det ville skape lukt og plage naboene. De fortalte likevel at jeg skulle få trene med ekte stoffer som for eksempel hydrogenperoksid. De viste i treningen at det skulle bli en deigaktig masse, og fortalte at kraften i eksplosivene kom an på vekten på massen.

De viste ham også videoer av eksplosjoner som hadde skjedd andre steder, og forklarte hvilke eksplosjoner man ville få med ulike blandinger, ifølge Davud.

Laget bombe

De siste ukene i treningsleiren besto av virkelig hardtrening, deretter måtte Davud ta sin eksamen.

– Etter at jeg besto en eksamen ble jeg flyttet til et annet sted. Jeg fikk bind for øyene og fraktet til en nytt sted i to timer. Også her var det en mur rundt eiendommen, som lå på et mer avsidesliggende sted, forteller han.

Her fikk han selv lage eksplosiver med ekte kjemikalier.

– Jeg gjorde alt klart helt til bomben kunne sprenges. Det gjenstod bare sprengningen, men den fikk jeg ikke gjennomføre før de tok tilbake ingrediensene. Alt sammen måtte jeg forhandle meg til, og jeg måtte til og med betale selv for ingrediensene til tross for at jeg hadde avtalt en fast pris for hele opplæringen. Dermed lurte de meg, sier Davud.

Ville angripe på et fredelig sted

Etter at han var ferdig med opplæringen skal han ha reist tilbake til Tyrkia fordi disse personene ikke ga ham lov til å angripe den kinesiske ambassaden i Iran.

Han hadde ikke nok penger til å dra tilbake, og måtte jobbe litt for å samle sammen nok penger til å reise.

– Ambassaden i Tyrkia var veldig bevoktet fordi det hadde vært gjort så mange forsøk på å angripe den. Jeg dro derfor tilbake til Norge, og tenkte jeg kunne angripe på det mest rolige og fredelige stedet der ingen kunne tenke seg at noe slikt kunne skje, sier Davud.

– Målet mitt var ikke å ramme Kinas økonomiske interesser. Når det gjaldt uigurenes sak var det ingen i Vest-Europa som kunne gjøre noe for oss.
Skulle vi ha selvstendighet var det bare voldelige aksjoner som kunne få oss til målet, sier han.

Ingen underskriftsaksjoner eller ord kunne slik han så det endre på situasjonen, og var villig til å ofre seg.

– Det betyr ikke at jeg skulle gå i luften selv, men jeg kunne ta en livsvarig fengselsstraff eller dø i forsøket. Jeg ville ikke at uigurene skulle sutte på kinesernes smokk, men våkne opp, sier Davud.

Måtte lure sin egen kone

Davud forteller at han forlot Norge i 2008 sammen med sin kone. De reiste til Tyrkia, men han klarte ikke gjøre noe med hatet sitt mot Kina når han levde sammen med henne.

– Forholdene i Tyrkia var vanskelige. Jeg sendte derfor min kone derfra for å kunne drive med det jeg egentlig ville, forklarer han.

– Jeg måtte rett og slett lure min egen kone for å sende henne hjem til Kasakhstan. Jeg fortalte at det var så dyrt å bo i Tyrkia, og at jeg kanskje kunne komme inn på en skole i Syria eller lignende og at hun da eventuelt kunne komme tilbake, legger han til.
Deretter startet den terrortiltalte sine aktive forsøk på å gjennomføre terror mot kinesiske interesser, ifølge ham selv. Han reiste etter hvert til Iran der han kontaktet Al Qaida-gruppen.

Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn

Forsvarerne Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Forsvarerne ikke overrasket

Davud legger frem sin historie i retten i dag uten at aktor og forsvarere stiller spørsmål. Han ønsker å fortelle åpent om hvordan og hvorfor han ønsket å ramme kinesiske myndigheter.

Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn sier han ikke er overrasket over de nye opplysningene som kommer frem i dag.

– Hvordan ser dere som forsvarer på at Davud velger å si ting i retten som ikke har kommet fram i politiavhørene?

– Det kom til et punkt hvor han følte at samarbeidsklimaet med PST ble så anstrengt at han avsluttet forklaringene sine. Han ga da tilbakemelding om at han heller ville forklare seg i retten. og det er det han gjør nå, sier Rieber-Mohn til NRK.

– Så vi er ikke noe overrasket over det som kommer fram. Det kan være en og annen detalj vi ikke har hørt før, men hovedtrekkene kjenner vi fra tidligerem sier forsvareren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger