NRK Meny
Normal

– Borten Moes nestlederverv må diskuteres

Det skaper reaksjoner i Senterpartiet at nestleder Ola Borten Moe starter et nytt oljeselskap. Tidligere statssekretær, Steinulf Tungesvik, mener det er opplagt at partiet må vurdere om han kan fortsette i nestledervervet.

Ledelsen i Senterpartiet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker nestleder Ola Borten Moe lykke til som oljegründer. Til høyre i bildet, andre nestleder Anne Beathe Tvinnerheim og parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Det kan få konsekvenser for nestledervervet. Det ser jeg på som helt opplagt at vi må diskutere, sier Steinulf Tungesvik.

Den tidligere statssekretæren i Samferdselsdepartementet, er en av flere senterpartister som ser klare utfordringer med at nestleder Ola Borten Moe blir gründer i det nye oljeselskapet OKEA.

– Det er veldig mange viktige felt han ikke kan opptre på for partiet. Det vil være veldig vanskelig å ha et politisk parti som plattform når en samtidig er tungt engasjert med egne penger på det feltet.

– Driver ikke med velsignelser

Ifølge Tungesvik har Senterpartiet en balansert klima- og oljepolitikk, der klimapolitikken skal være overordna.

– Jeg ser for meg at det kan bli enda mer krevende å få frem det budskapet nå, sier han og mener saken må opp i sentralstyret.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke kommentere hvorvidt nestlederens nye rolle er en utfordring

– Vi har mange gründere i partiet, og nå prøver også Ola seg som det. Vi i Sp er opptatt av å skape bedrifter i Norge med basis i våre naturressurser. Når Ola nå prøver seg, så ønsker jeg ham lykke til, sier Vedum til NRK.

Har du gitt ham din velsignelse?

– Vi driver ikke med velsignelser i politikken. Jeg var informert i god tid.

– Har ikke yrkesforbud

Borten Moe ble i sin tid som oljeminister hyllet av bransjen, men har blitt tilsvarende mislikt av miljøorganisasjonene.

Hans syn på oljeutvinning på norsk sokkel har også skapt splid i eget parti, noe som kom tydelig frem da han kjempet om å bli gjenvalgt som nestleder.

Hans utfordrer den gang, andre nestleder Anne Beathe Tvinnerheim, har følgende kommentar til partifellens nye jobb.

– Man har ikke yrkesforbud når man har et ubetalt verv i et politisk parti, så sånn sett er ikke dette problematisk. Men det påvirker selvfølgelig hva han kan uttale seg om og profilere seg på.

– Burde startet vindmøllefarm i stedet

«Spesiell rolleblanding» og «utfordrende», er ord andre i Senterpartiet bruker for å beskrive Borten Moes nye jobb, uten å ville uttale seg offentlig.

Det gjør derimot leder i Senterungdommen, Erling Laugsand.

– Profilmessig for partiet skulle jeg heller ønske at han startet en vindmøllefarm eller et solcelleselskap, men at det ble olje kom ikke akkurat som et sjokk.

De stod på hver sin side i flere klimadebatter på landsmøtet i vår, og mange i Senterungdommen er svært lite begeistret for Borten Moes oljeentusiasme for å si det forsiktig.

– Så dette gir en bismak, men det er ikke sikkert det blir et problem. Det kommer an på hvordan vi håndterer det. For folk som ikke ser detaljene kan det være utfordrende å skille mellom hva som er Ola som nestleder sin rolle og hva partiet faktisk står for.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger