Hopp til innhold

Nå er de under sperregrensen

Beskyldningene og karakteristikkene haglet i forkant av valg av ledertrio i Senterpartiet mandag. Nå straffer velgerne partiet med å sende dem under sperregrensen.

Trygve Slagsvold Vedum (tv) og nestleder Ola Borten Moe

Velgerne har straffet nyvalgt leder Trygve Slagsvold Vedum (tv) og nyvalgt nestleder Ola Borten Moe for bråket i Senterpartiet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Velgerne har tatt alt annet enn mildt på personstrid og intern skittkasting i Senterpartiet i forkant av det ekstraordinære landsmøtet mandag. Det viser en måling Norstat har utført på oppdrag for NRK.

Målingen, som er tatt opp mellom første og syvende april, sender partiet under sperregrensen.

Oppslutningen på 3,9 prosent ville barbert stortingsgruppen til Senterpartiet fra dagens 10 til 0 representanter dersom dette blir resultatet i neste stortingsvalg.

Arnstad: – Ikke bra for oss

Marit Arnstad, som nylig ble parlamentarisk leder i Senterpartiet, sier hun tror nettopp nestlederstriden har straffet partiet på målingen.

– Dette er ikke en god måling for oss. Samtidig ble den gjort den siste uken før vi avholdt vårt landsmøte, og i den perioden tror jeg mange var usikre på partiet, sier Arnstad.

For oppslutningen er ikke det eneste som har stupt på dagens måling.

Samferdselsminister Marit Arnstad

Marit Arnstad innrømmer at Senterpartiet har blitt straffet av alle personkonfliktene den siste tiden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lojaliteten til Senterpartiet har gått fra nær 90 prosent i høst til rett over 60 prosent i aprilmålingen. Det innebærer at rundt 40 prosent av dem som stemte Sp ved stortingsvalget i fjor, sier de ikke ville stemt det samme dersom det var valg i morgen.

Arnstad er likevel ikke skremt over at så mange velgere snur ryggen til partiet.

Nei, jeg tror mange har stor tillit til oss i politiske saker. Før landsmøtet ble det mye diskusjoner om personer, men nå er det ferdig og vi kan konsolidere oss og komme tilbake til å diskutere de politiske sakene, sier Arnstad.

Rødgrønt flertall i det blå

Senterpartiet er imidlertid ikke det eneste partiet i den tidligere rødgrønne regjeringen som straffes.

Til tross for en liten fremgang fra forrige måneds katastrofemåling, fra 2,8 til 3,4 prosent, kommer også SV under sperregrensen i aprilmålingen.

Det er andre måling på rad SV er under sperregrensen, og dersom dette hadde vært valgresultat ville partiet mistet seks av sju mandater på Stortinget.

Partibarometer april 2014

Parti

April -14

Diff mars - april

Diff valg 13 - mars 14

Mandater valg -13

Mand måling april

Diff mandater

Ap

35,4

0,2

4,6

55

67

12

Frp

15,7

1,1

- 0,6

29

30

1

H

25,9

- 0,5

- 0,9

48

49

1

KrF

5,1

0,1

- 0,5

10

10

0

R

1,4

0,0

0,3

0

1

1

Sp

3,9

- 0,8

- 1,6

10

0

- 10

SV

3,4

0,7

- 0,7

7

1

- 6

V

5

0,3

- 0,2

9

9

0

MdG

3,7

0,1

0,9

1

2

1

Andre

0,5

- 1,2

- 1,3

0

0

0

Ekspander/minimer faktaboks

Feltperiode: 1 - 7 april. Respondenter: 964 (n=705) Feilmarginer: 0,5 - 3,5

Det ville vært en katastrofe for det rødgrønne samarbeidet. For til tross for at Arbeiderpartiet får en oppslutning på 35,4 prosent på dagens måling, en fremgang på 4,6 prosentpoeng i forhold til valget i 2013, klarer ikke fremgangen å utligne den fallende oppslutningen til de tidligere regjeringspartnerne.

Dersom aprilmålingen hadde vært valgresultat ville Arbeiderpartiets stortingsgruppe lagt på seg med 12 representanter mens 16 representanter ville forsvunnet fra SV og Senterpartiet.

Takvam: – Senterpartiet har ødelagt for seg selv

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK mener Senterpartiet har seg selv å takke for resultatet på målingen.

Magnus Takvam

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK mener Senterpartiet selv må ta skylden for den dårlige målingen.

Foto: NRK
Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken må se at velgerne sender partiet hans under sperregrensen for andre måling på rad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De har ødelagt for seg selv gjennom at de har eksponert stor intern uenighet og gjort partiet handlingslammet. Nå er ikke nødvendigvis denne enkeltmålingen helt presis, men ser man utviklingen siden stortingsvalget er det ingen tvil om at Senterpartiet rammes av lederstriden de har vært inne i, sier Takvam.

Han sier partiet nå må sette alt inn på å få frem sin politikk fremfor personstrid. Både i forbindelse med kommunereformen som er på trappene, politireformen, virkemidler i næringsutviklingen og innen jordbrukspolitikken.

– Det vil nok være lettere for Senterpartiet å vri fokus over på politiske saker enn for for eksempel SV fordi de har en del etablerte strukturer i samfunnet der det er arenaer det er lett for dem å ta, sier Takvam.

Det betyr ikke at Senterpartiet fritt og alene kan boltre seg innen for eksempel landbrukspolitikken på den rødgrønne siden.

– Det er interessant å merke seg at Arbeiderpartiet har definert dette som et område det kan være aktuelt å se på, med blant annet Knut Storberget som talsperson, sier Takvam.

Fortsatt regjeringsslitasje for SV

SV har, ifølge kommentatoren, kommet i skvis mellom et Arbeiderparti som beveger seg mot venstre fordi det har kommet i opposisjon, og Miljøpartiet de Grønne.

– SV er kanskje det mest aktivistiske partiet når det gjelder medieutspill for tiden, uten at det ser ut til å hjelpe på oppslutningen. Jeg tror det kommer av at de blir presset fra begge sider, og at de fortsatt sliter med regjeringsslitasje. Det trumfer oppsiden med de sakene de isolert sett burde profitert på politisk. De er så langt nede at de har kommet inn i en ond sirkel som de ikke kommer ut av, sier Takvam.

Han forklarer Arbeiderpartiets fremgang med at de er det ledende opposisjonspartiet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger