Hopp til innhold

– Boligmarkedet virker helt utømmelig

I Oslo har boligprisene steget 15 prosent det siste året, og ifølge Eiendom Norge blir det heller ikke prisfall de neste månedene.

LOKKES TIL VISNING: 5,7 millioner er prisantydningen på leiligheten NRK besøkte under visning.

Unge strømmer til helgens visning på Tøyen i Oslo, de lokkes av en urban fabrikkleilighet med takhøyde på fire meter.

– Jeg synes det er vanvittig. Personlig opplever jeg at det er økt press på å eie. Det virker som det er veldig viktig å eie, sier en kvinne NRK møter på visning.

Og hun er ikke den eneste som kjenner jaget etter en egen leilighet. Unge vil komme seg inn i priskarusellen før drømmeboligen blir enda dyrere.

– Jeg føler jeg må kjøpe noe før det stiger enda mer, forteller en ung mann som ser på samme leilighet på Tøyen.

Enda dyrere

I Oslo har boligprisene steget 15 prosent det siste året – og han som mandag publiserer nye pristall for august, vedgår allerede nå at boligmarkedet har blitt dyrere.

– Det blir helt sikkert ikke fall i Oslo i august. Spørsmålet er hvor mye stigning vi får, sier administrerende direktør, Christian Dreyer i Eiendom Norge.

– Er det ikke en eneste grunn til at det skal kunne falle?

– Vi venter ikke fall i Oslo. Vi har høy befolkningsvekst og lite boligbygging for å møte den veksten. Når vi samtidig har et rekordlavt rentenivå og høy kjøpekraft blant husholdningene får vi det presset vi har nå. Og det tror vi vil vedvare de neste månedene.

Christian Dreyer

BOLIGMARKED: Christian Dreyer i Eiendom Norge har klokkertro på boligmarkedet i Oslo.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Markedet er i ubalanse

Boligprisveksten i Oslo og områdene rundt vil altså ingen ende ta. Dreyer tror også resten av året bli hett – særlig på det sentrale Østlandet. I morgen kommer ferske tall, og Eiendom Norge bekrefter at de vil vise ny oppgang.

– Markedet har vært i ubalanse lenge. Boligmarkedet i Oslo virker helt utømmelig, sier han til NRK. Spesielt i leilighetsmarkedet.

Dreyer er heller ikke bekymret for priskollaps eller boligboble i hovedstaden.

– Kjøpekraften er sterk nok til å bære gjeldsnivået, selv med høyere rente. Det som er utfordringen er gjeldsnivået folk tar på seg. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2013 for å se prisnedgang i Oslo. Det kan få konsekvenser får totaløkonomien, sier direktøren.

AKTUELT NÅ