Rekordhøye boligpriser i sommer

Eiendom Norge varsler den sterkeste prisstigning i boligmarkedet på fem år. Bruk sommeren til å gå på visning, sier eksperter.

Boliger i Bergen by

Er du på markedet etter bolig i Bergen, kan juli være en smart tid å gå på boligjakt, ifølge ekspert.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden og stigningen ser ut til å fortsette. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent fra mai til juni.

– Vi må tilbake til 2011 for å finne et år med sterkere prisutvikling enn det vi har hatt så langt i 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Mange føler at toget går litt fra dem og vil desperat inn i boligmarkedet, men markedet går opp og ned.

Christian Dreyer, adm.direktør Eiendom Norge

Sterk oppjustering

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge

Rekordlave renter, befolkningsvekst til hovedstaden og lite boliger til salgs er årsaken til prisvekst i Oslo, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Prognosene våre på tre til fem prosent kommer til å bli oppjustert en del, sa Dreyer til NRK før fremleggelsen.

– Ganske mye, egentlig?
– Ja, vi anslår nå at gjennomsnittsprisen i 2016 vil ende 7-8 prosent høyere enn for 2015.

Gitt at du har en bolig til tre millioner ville du med gårsdagens prognoser fått 90 000, mens du i dag får 180 000 kroner som følge av prisstigningen i boligmarkedet. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 1,2 prosent fra forrige måned.

Sjeføkonom i DnB, Øystein Dørum, er ikke overrasket over oppjusteringen.

– Prisveksten nasjonalt har vært sterkere enn vi, Eiendom Norge og de fleste trodde ved inngangen til året. Boligmarkedet er ulikt på ulike steder. Det er for eksempel tjue prosentpoeng forskjell mellom Oslo og Stavanger. I Oslo er prisveksten på 13,4 prosent, mens boligene i Stavanger har falt 7,3 prosent i pris det siste året.

Bruk sommeren

For prisveksten er ikke likt fordelt mellom landsdelene. På de riktige stedene i landet kan sommermåneden være en god tid til å investere.

– Mange boligselgere har ikke fått solgt før sommeren, og mange kjøpere er på ferie, den kombinasjonen gjør at det kan være mulig å gjøre gode kjøp nå i juli, sier Dreyer til NRK.

Best marked vil det være i Bergen, deretter Trondheim, Stavanger og Kristiandsand. I Oslo vil markedet i liten grad være preget av fellesferien.

– Det er lite boliger i markedet i Oslo, men etterspørselen er fortsatt høy. Derfor vil konkurransen være hard. Markedet i Stavanger ser ut til å stabilisere seg med en nedgang på kun 1,0 prosent samlet i første halvår, sier han.

Ida Terese Olsen har akkurat flyttet inn i ny leilighet i Oslo. Hun er glad for å ha kommet seg inn på boligmarkedet, som har hatt den største prisveksten på fem år.

SE INNSLAG: Ida Therese Olsen kom seg inn på boligmarkedet i Oslo.

Noe trøst finnes det likevel for de som enda ikke er på boligmarkedet.

– Mange føler at toget går litt fra dem, og de vil desperat inn, men markedet går opp og ned. Det er ikke så lett å se for seg at det vil være en nedgang de nærmeste månedene. Men ingen bør legge ferieplanene etter når det er visning, sier Dreyer.

SISTE NYTT

Siste meldinger