NRK Meny
Normal

– Aktor har tatt på seg «overgrepsbrillene»

EIDSIVATING LAGMANNSRETT (NRK): Forsvarer Unni Fries brukte sin avslutningsprosedyre til å hamre løs på politi og påtalemyndighet. Hun mener ekteparet som er tiltalt i det aktor har kalt «norgeshistoriens verste overgrepssak» må frifinnes.

Fries og Langseth

Forsvarer Unni Fries (t.h.) mener lagmannsretten må frifinne det overgrepstiltalte ekteparet. I midten, stående er forsvarer Siri Langseth, som forsvarer den tiltalte kvinnen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forsvarer Unni Fries mener politi og påtalemyndighet kun har vært ute etter å få bekreftet oppfatningen om at ekteparet som står tiltalt i lagmannsretten har begått overgrep.

– Man tar på seg overgrepsbrillene, og ser alt gjennom disse brillene. Det har skjedd under etterforskningen, ikke bare fra politiet, men også andre.
Det samme har aktor gjort. Jeg mener han har hatt på seg overgrepsbrillene under hele rettssaken, uten å ta av seg disse på noe tidspunkt, sa Fries i sin avsluttende prosedyre fredag.

Hun mener hennes klient, den tiltalte mannen i begynnelsen av 30-årene, må frifinnes.

– Min konklusjon er at bevisene ikke holder. Det er ikke ført bevis for overgrep som beskrevet. Jeg ber juryen svare nei svare på samtlige punkter i tiltalen, sier Fries.

Medforsvarer Siri Langseth, som forsvarer kvinnen, støttet seg til dette.

Den tiltalte mannen tok selv ordet mot slutten av rettsdagen, etter at prosedyrene var avsluttet. Tydelig preget henvendte han seg til juryen:

– Jeg synes dette er ufattelig, rett og slett. At vi sitter her, anklaget for dette.
Jeg fatter det ikke, og har flere ganger kløpet meg i armen for å våkne. Det har vært et mareritt i våken tilstand, sier mannen.

– Tre barn ødelagt

Ekteparet er tiltalt for vold, incest og gjentatte grove overgrep mot tre barn. De yngste barna skal ha vært ett og to år gamle da overgrepene startet, ifølge påtalemyndigheten.

Aktor Peter Andre Johansen sa i sin avslutningsprosedyre at han mener juryen må si ja på alle skyldspørsmål. Han mener de detaljerte beskrivelsene barna har gitt i avhør, kun kan komme fra noen som selv har opplevd overgrep.

– Det er tre barn som er ødelagt i denne saken, sa Johansen tidligere fredag.

– Påvirket til å fortelle

Forsvarer Fries er ikke enig. Hun mener de tre barna har blitt påvirket til å fortelle om overgrep av det hun til dels mener har vært velmenende fosterforeldre og avhørere.

Ifølge Fries har påvirkningen kommet som en følge av at de som snakket med barna allerede har hatt en oppfatning av det har blitt begått overgrep.

– Hvis man tror barna har vært utsatt for overgrep, igangsetter det sterke følelser. Kombinerer man dette med oppfatningen av at overgrep har skjedd, øker faren for påvirkning dramatisk, advarer Fries i sin prosedyre.

– Dette fører til at man blir mindre forsiktig med hva man selv sier til barna, mener forsvareren, som hevder det er en selvfølge at barna kan fortelle detaljert om grove overgrep uten å ha opplevd det.

– Dersom de blir spurt om det på en ledende måte, bemerker Fries.

Det er tidligere kjent at de yngste guttene begynte å snakke om overgrep da de ble plassert i fosterhjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettstegning Øvre Romerike

Den tiltalte beskrev tiltalen mot ham og kona som et mareritt i retten fredag.

Foto: NRK

– Har gått i bekreftelsesfella

Forsvareren mener oppfatningen av at overgrep skal ha skjedd, har svekket den kritiske evnen til politi og påtalemyndighet. Hun mener påtalemyndigheten har gått i «bekreftelsesfella».

– Man oppfatter påstander som faktum, noe jeg mener aktor har gjort en rekke ganger i sin prosedyre, sier Fries, og langet ut mot det aktor la fram tidligere fredag.

Forsvareren trakk fram flere eksempler på det hun mener er uheldig informasjonsflyt mellom fosterforeldre og politi. Fries mener også fosterforeldrene kan ha stilt ledende spørsmål til barna, og viser til notatene som ble gjort av fosterforeldrene under disse samtalene.

– De har sagt at de ikke stiller ledende spørsmål, men notatene sier noe annet. Ifølge notatene har de hatt minst ti samtaler før de blir avhørt. Det er mange samtaler, og det er intenst.

– Har snakket om det hjemme

Fries påpekte at fosterforeldrene har snakket med de yngste guttene om saken daglig i tidsrommet mellom det første og det andre dommeravhøret. Det første avhøret ble gjennomført 13. mai, det andre nesten førti dager senere, 22. juni.

Fries reagerer også på det hun oppfatter som svært samstemte forklaringer fra de yngste guttene i avhør.

– Hvis de hadde opplevd det påtalemyndigheten mener, hvor sannsynlig er det at de ville snakket om akkurat det samme temaene? Min sunne fornuft sier det er fordi de har snakket om dette hjemme, sier Fries.

Hun mener også de yngste guttenes tegninger av overgrep kan ha blitt til etter påvirkning av fosterforeldre, og påpekte videre mangelen på tekniske bevis i saken.

Medforsvarer Siri Langseth brukte på sin side mye tid fredag på å så tvil om den eldste guttens forklaring. Han har flere ganger endret sin forklaring i saken.

– Det er all grunn til å være veldig skeptisk til det han har forklart, sier Langseth.

Dømt til 17 år

Den tiltalte kvinnen er i begynnelsen av 40-årene, ektemannen er om lag 10 år yngre. Ifølge påtalemyndigheten skal overgrepene ha foregått i flere år, fram til saken ble anmeldt til politiet i 2011.

De to yngste guttene, som fortsatt er under 10 år, er parets i fellesskap. Den eldste gutten, som nærmer seg myndig alder, er kvinnens fra et tidligere forhold.

Ifølge påtalemyndigheten skal ekteparet også ha brukt vold og trusler for å få guttene til å begå overgrep mot hverandre.

Paret ble dømt til 17 års fengsel i Øvre Romerike tingrett i fjor. Aktor omtalte da saken som «den verste seksuallovbruddssak som har blitt behandlet ved en norsk domstol» av aktor. Dette var dommeren i tingretten enig i.

Ekteparet anket dommen på stedet. Saken er derfor oppe til ny behandling i Eidsivating lagmannsrett. Denne gang er det en jury som skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet. Dersom disse svarer ja, er det lagt opp til en straffeutmålingsprosedyre på tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger