Hopp til innhold

Adecco-konsernsjef: – De som visste får sparken

Ledelsen for hele Adecco-konsernet i Sveits er ikke nådige med de som har rotet det til i Norge. Alle som har deltatt eller visst om bruddene på arbeidsmiljøloven får sparken.

Patrick De Maeseneire

Konsernsjef for hele Adecco-gruppen på verdensbasis, Patrick De Maeseneire, sier til NRK at alle som har vært involvert eller har visst noe får sparken.

Foto: Rui Camilo / Adecco

Det har blåst hardt rundt bemanningsselskapet Adecco den siste tiden etter at NRK viste hvordan selskapet drev sine sykehjem. En drift som innebar ansatte som jobbet 84 timer i uken uten overtid, og at ansatte brukte bomberom som overnattingssted.

Les: Sykehjems-suksess driver ulovlig

Ammerudlunden sykehjem

Ammerudlunden sykehjem var det første sykehjemmet der NRK avdekket alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Senere har det blitt flere.

Foto: Kern Tvedten / NRK

Med bakgrunn i grove brudd på arbeidsmiljøloven har flere av selskapets store kunder valgt å si opp sine kontrakter. Både det offentlige ved flere kommuner, som f.eks. Oslo kommune, og private aktører som Coop har sagt opp kontrakter.

I dag har også Stortingets presidentskap diskutert om de skal bruke Adecco som leverandør av vikartjenester.

Stortinget vil vurdere å droppe selskapet, men må gjøre en gjennomgang før en endelig avgjørelse fattes.

Da det verdensomspennende bemanningsselskapet i dag la fram sine resultater for fjoråret var budskapet likevel at de gjør gode penger - også i de nordiske landene. Adecco rapporterer en vekst på 23 prosent for dette området av virksomheten i siste kvartal av fjoråret.

Les også: Adecco melder om rekordprofitt

Konsernsjefen for Adecco-gruppen på verdensbasis er likevel klar på at de som har brutt loven i Norge får merke det internt.

– Erkjenner å ha brutt loven

Konsernsjef for Adecco-gruppen, Patrick De Maeseneire, kunne på pressekonferansen for selskapets årsresultat på verdensbasis fortelle at ingen skånes hvis de har vært med på lovbruddene, eller visste noe.

– Toppledelsen kjente ikke til disse forholdene. De som var involvert og visste om det får sparken, sier konsernsjef Patrick De Maeseneire til NRK.

Toppledelsen i Sveits er altså klare på at de ikke har vært informert om hva som skjedde i Norge underveis.

Video Adecco-sjef svarer på kritikken

Direktør for Adecco Helse, Bård Kristiansen, er den eneste som hittil har gått av etter avsløringene. Toppledelsen i Sveits holder nå døren åpen for at flere kan måtte gå.

Foto: NRK

Hittil har sjefen for den delen av selskapet i Norge som driver med helsetjenester gått av. Direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse gikk av etter å ha erkjent at han hadde kjent til forholdene over lang tid.

Kl. 14.30 i dag holder den norske delen av selskapet en pressekonferanse der de vil redegjøre for en granskning av forholdene som er blit avdekket.

Konsernsjef i Norge, Anders Øwre-Johnsen, vil legge fram detaljer for en ekstern granskningsgruppe, og NRK vil dekke pressekonferansen.

Les: Direktøren for Adecco Helse går av

Ledelsen i Sveits sier de nå er informert, og at også de erkjenner at det har vært begått lovbrudd.

– Selvsagt har vi nå fått høre om denne saken. Det som har skjedd er uheldig, og vi erkjenner at vi har brutt loven, sier De Maeseneire til NRK.

Konsernsjefen tror likevel ikke at bråket skal gå ut over lønnsomheten i selskapet.

– Vi taper ikke penger

På spørsmål fra NRK om hva bråket, at store kunder trekker seg og at noen sier opp kontrakter kan ha å si for konsernets virksomhet i Norge svarer toppledelsen at de ikke er bekymret.

– Når det gjelder driften vår i Norden har vi ikke økonomiske problemer. Oppdragene for det offentlige er bare en liten del av vår virksomhet, og hvis jeg ser på utviklingen uke for uke i Norge taper vi ikke penger i det hele tatt, sier De Maeseneire.

Konsernsjefen forklarer at slik de ser saken fra Sveits er det snakk om brudd på reglene om overtid. Regler som krever at ansatte som jobber overtid skal ha ekstra betalt, også etter når på døgnet de har arbeidet. Likevel mener sjefen at det ikke er snakk om veldig mange ansatte.

– Det er snakk om et par hundre arbeidere.

– Etterbetaler overtid

Likevel vil de nå rydde opp, og kompensere feilene overfor de ansatte det har gått utover.

– Det viktigste for oss nå er å rydde opp. Vi vil etterbetale overtid til alle de som har jobbet uten å få det de har rett på, og vi vil unngå lignende problemer i framtida, sier De Maeseneire til NRK.

Nå i ettermiddag avkrefter Adecco i Sveits at flere i Norge får sparken, og sier uttalelsen torsdag viser til direktøren som har sluttet, melder Dagbladet.no.

AKTUELT NÅ