– 14 nye politistillinger er ikke nok

Ansatte på Gardermoen tviler på at 14 nye stillinger er nok for å løse politiets bemanningsproblemer på flyplassen.

Passkontrollen på Gardermoen

Denne uken har det vært lange køer i passkontrollen på Gardermoen, men neste uke får politiet 14 nye stillinger for å få ned ventetiden.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

– Nei, nei, dette er ikke nok når du ser hvordan denne flyplassen vokser, sier teamleder i grensekontrollen, Steinar Dyrbye.

Han mener det er behov for mer enn 14 ansatte uansett om flyplassen bygges ut ytterligere eller ikke.

Lang ventetid

I dag kunne NRK fortelle at politiet får ti nye stillinger allerede fra mandag, mens enda fire stillinger vil være klare i løpet av uka.

Tiltaket skal få ned ventetiden i passkontrollen, som denne helgen har vært på opptil tre timer. Problemene har også ført til at politiposten der reisende kan få utstedt nødpass, har vært stengt.

Vanligvis er det svært travelt i passkontrollen i helgene, og Dyrbye er veldig spent på hvordan situasjonen blir kommende helg.

Det kommer an på hvor mange som kommer med fly, og det vet vi ikke, sier Dyrbye.

Reisende kan risikere å vente i flere timer i kø også neste lørdag. Nødpass-tjenesten kan også bli stengt, noe som skjer med jevne mellomrom.

Om noen som ikke skal inn i landet dukker opp i grensekontrollen, må vi følge det opp. Da har vi ikke nok folk til å dele ut nødpass i tillegg.

Justisministeren er misfornøyd med måten bemanningsutfordringer har blitt løst på av politimesteren i Øst politidistrikt.

Stort gap

Hovedverneombud, Audun Martinsen, sier at han er glad for de nye stillingene, men han er usikker på om det er nok.

– 14 stillinger vil kunne gi noe effekt, men jeg er bekymret for at gapet mellom dagens faktiske bemanning og den bemanning som kreves for å drifte forsvarlig i henhold til politioppgaven og HMS er for stort, sier han.

Leder i Politiets fellesforbund Romerike, Jan Arne Kongsmo, er også tvilende til om 14 stillinger er nok.

– Det trengs mange flere stillinger for å løse de utfordringene Gardermoen stor overfor – nå og i fremtiden.

Tidligere i dag rettet justisminister Anders Anundsen krass kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt. Justisministeren mener måten Hasseldal har håndtert sykdom og bemanningsproblemene ikke er godt nok.

– Det er ren ansvarsfraskrivelse. Alle politimestre vil gjerne har mer penger og bedre rammer, men det er politimesterens ansvar å prioritere i oppgaveporteføljen sin, og det går ikke an å peke på andre, sier Anundsen.

– Ingen aksjon

Martinsen har fått med seg kritikken fra statsråden, men tar Hasseldal i forsvar.

– Politimesteren i Øst og tidligere politimester i Romerike har ikke hatt budsjettmessige rammer til å gjøre det som kreves for å få tjenesten på Gardermoen opp på et funksjonelt nivå, sier verneombudet.

Han avviser også at den høye fraværsprosenten blant de ansatte har vært en aksjon for å få mer ressurser.

– Nei, dette er ikke en aksjon. Det man ser nå er effekten av trange budsjetter, lav bemanning og hva som skjer med arbeidstagere som jobber under ett for stort arbeidspress der HMS må vike til fordel for produksjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger