67 millioner for å forbedre Altinn

Da statsbudsjettet ble vedtatt var 67 millioner kroner øremerket til å forbedre Altinn. – Jeg har fått med meg at det nok en gang ikke fungerer, sier statsministeren.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen har brukt 1 milliard kroner på Altinn. Nå er tjenesten nede for tredje år på rad.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

– Det er både alvorlig fordi det er noe aktivt negativt i at noe ikke fungerer. Det er også alvorlig fordi er det noe jeg ønsker så er det at denne staten skal bli modernisert gjennom å ta i bruk mer digitale løsninger.

Les også: Utelukker flere Altinn-ofre
Les også: Altinn-kaos for 6000 regnskapsførere
Les også: 36-åring ble blottlagt på Altinn

For tredje år på rad har statsminister Jens Stoltenberg måtte registrere at Altinn går i svart på akkurat den dagen i året man vet og forventer at protalen får mest trafikk.

Det er dagen hele Norges voksne befolkning får vite om de får igjen på skatten, eller om de må belage seg på restskatt.

Alvorlig sikkerhetsbrudd

Denne gangen fikk uvedkommende tilgang til andres personopplysninger som for eksempel personnummer når de forsøkte å logge seg på.

Les også: 36-åring ble blottlagt på Altinn

Resultatet var at Altinn ble stengt på grunn av alvorlig sikkerhetsbrudd.

Når portalen åpner igjen er det ingen som vet.

I en pressemelding opplyser Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for siden, at siden ikke blir åpnet før de er sikre på å ha funnet feilen.

Ønsker du mer informasjon blir du blant annet bedt om å følge med på Altinn sin Facebook-side.

67 millioner kroner til videreutvikling

Stoltenberg sier han er lite fornøyd med Altinn-kaoset. Kanskje ikke så rart når man ser på pengene som er brukt på prestisjeprosjektet.

Bare i årets statsbudsjett har Altinn fått 67 millioner kroner til videreutvikling. Samme sted står det blant annet:

«Altinn er myndighetenes viktigste verktøy i arbeidet med forenkling (...)»

Alvorlig sikkerhetsbrudd hos Altinn
Foto: Altinn / Skjermdump

Da portalen ble lansert i 2010 hadde prosjektet en totalramme på 1 milliard kroner inklusive drift fra 2008 til 2013, opplyser Nærings- og handelsdepartementet.

Trond Giske
Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– Jeg har fått med meg at det nok en gang ikke fungerte. Det er alvorlig. Lånekassen, selvangivelsen og veldig mye av rapporteringen i næringslivet foreligger i digital form, men da må det fungere, sier Stoltenberg.

– Uholdbart

Næringsminister Trond Giske går enda lenger. Han har satt igang sitt eget departement med å granske hva som nok en gang har gått feil.

– Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin. Uavhengig av årsaken til dette, det skal ikke skje, sier Giske.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger