Altinn-kaos for 6000 regnskapsførere

Tusenvis av regnskapsførere over hele landet fortviler. De får ikke gjort jobben sin når Altinn kneler på grunn av stor pågang fra folk som vil sjekke skatteoppgjøret.

Altinn ligger nede

Mange som har prøvd å sjekke skatteoppgjøret har blitt møtt med Altinns 'Beklager det er kø-plakat' tirsdag. Heller ikke landets proffbrukere av Altinn kommer inn, ifølge NARF.

Foto: Skjermdump

Per-Ole Hegdahl, advokat i Norges Autoriserte Rengkskapsføreres Forening

Per-Ole Hegdahl, advokat i Norges Autoriserte Rengkskapsføreres Forening

Foto: NARF

Altinn har i praksis vært nede i flere timer tirsdag morgen på grunn av stor pågang fra folk som vil sjekke skatteoppgjøret.

Men landets regnskapsførere fortviler over at også de er stengt ute fra Altinn.

– Regnskapsførerne jobber med Altinn hele tiden. Hele systemet er nede, og vi får derfor fortløpende mange henvendelser fra irriterte medlemmer, sier advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF).

Han forteller at foreningen har over 6000 medlemmer som bruker systemet daglig, og at de nå er avskåret fra å bruke ett av sine viktigste arbeidsverktøy.

Proffene bruker Altinn til innrapporterting av moms, arbeidsgiveravgift, selvangivelser og regnskaper, i tillegg til at systemet brukes til å hente ut informasjon.

LES OGSÅ: Altinn knelte da skatten kom

– Hagler inn med bekymringsmeldinger

Hegdahl sier at det hagler inn med bekymringsmeldinger fra regnskapsførere.

– Det er nå det store trykket er i vår bransje. Det er nå vi trenger de elektroniske verktøyene. Tilliten til systemet er tynnslitt. Frustrerte regnskapsførere får ikke gjort jobben sin, sier Hegdahl.

NARF er svært frustrert over at Altinn gjentatte ganger gjennom flere år har knelt på de travleste dagene.

– Vi som regnskapsførere taper penger fordi at vi ikke får gjort jobben vår. Vi kjenner alle til hvordan det er å jobbe med datasystemer som ikke fungerer, og det er ganske frustrererende.

Han mener det er for dårlig at de profesjonelle brukerne kun får vite hva som skjer gjennom media.

LES OGSÅ: 290.000 har feil i selvangivelsen

– Planlagt tiltak

Skatteetaten og Altinn selger på sin side nærmest inn Altinn-kaoset som en gladnyhet.

– Det er noen som møter en ”venteplakat” når de logger seg inn. Det er ingen feil, men et planlagt tiltak for å sikre at Altinn tåler pågangen, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skatteetaten.

Altinn-sjef Kjersti Lauritzen skriver på Altinns nettsider at det faktum at folk ikke kommer inn skyldes at mange brukere allerede har logget inn i Altinn for å sjekke selvangivelsen.

– Noen må derfor gjøre seg ferdig før vi kan slippe nye inn. Altinn har tusenvis av brukere hver eneste dag, men akkurat i topptimene den dagen selvangivelsen legges ut kan det bli nødvendig med litt trafikkdirigering, sier Altinn-sjef Kjersti Lauritzen.

Og dersom du spør landets regnskapsførere som ikke får gjort jobben sin, kan det nok tenkes at «litt trafikkdirigering» hos Altinn oppleves som en underdrivelse.

LES OGSÅ: Vi får igjen 28 milliarder på skatten