Hopp til innhold

4600 etterlyste personer i Norge

Kun tre spanere i Oslo jobber på heltid med å finne 4600 etterlyste personer. Mange av dem er straffedømte som har forsvunnet før de har sonet straffen sin.

Video nsps_upload_2010_2_15_12_6_3_1841.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: NRK var med spanere i Oslo sentrum på jakt etter etterlyste kriminelle. På bildet er åtte av de straffedømte som er på frifot i Norge. (Klikk på bildet for å se video).

Antallet etterlyste har økt betraktelig de siste årene. Fra september 2008 til i dag har antall etterlyste personer i Norge økt med 1000, og fengslene har ikke plass til alle som tas.

- Mange forsvinner etter at de har fått en dom, mens de venter på soning, forklarer avdelingsleder Trond Skaarud i Oslo politidistrikt.

Han sier at antallet er så høyt blant annet fordi det er et økende antall utenlandske statsborgere eller personer med en annen etnisk opprinnelse som bli dømt for kriminelle handlinger i Norge, men ikke møter til soning.

Dessuten er det betraktelig færre nå enn tidligere som jobber som personspanere i Oslo-politiet. Over 1900 av de etterlyste hører til i Oslo-området.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

- For høye tall

Politimester Anstein Gjengedal i Oslo synes tallet er altfor høyt.

- Dette er veldig høye tall. Men vi gjør så godt vi kan med å få pågrepet dem, sier politimester han.

- Mange av de etterlyste befinner seg nok i utlandet, og vi har små sjanser for å få pågrepet dem, sier Gjengedal.

Til tross for mange kriminelle på frifot mener han ikke folk har grunn til bekymring.

- Jeg mener at vi har en trygg hovedstad, til tross for at mange kriminelle går løs i Oslo. Vi ser på tallene våre at voldskriminaliteten har gått ned, og det er positivt. Men vi ønsker selvsagt å få tak i de som er etterlyste, sier Gjengedal.

Skaarud

Avdelingsleder Trond Skaarud i Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

Mange forlater landet

- Vi antar at mange av de 4600 etterlyste personene har forlatt landet, sier Trond Skaarud.

Andre befinner seg på ukjente adresser i Norge, på gata eller hjemme på kjent adresse.

Mange av dem skulle vært inne til avhør. De har ubetalte bøter eller de har ikke møtt opp til soning. Flere av de etterlyste har vært på rømmen i flere år.

- Blant de ettersøkte er det folk med grove narkotikadommer, det er alvorlige voldssaker, voldtekter, ran og så videre til ganske små lovbrudd, sier Skaarud.

Politiet opplyser ikke hvor mange som befinner seg i de enkelte kategoriene. Politiet har heller ikke nøyaktig tall på hvor mange av de ettersøkte som har utenlandske statsborgerskap.

LES: Soningskøene er vekk

Spanerne pågriper en etterlyst person

Her har spanerne pågrepet en person de kjente igjen fra listen over etterlyste personer.

Foto: NRK

Minimal bemanning

Ifølge tall fra politiet er antall etterlyste tredoblet fra 2002 til 2009. Samtidig har tallet på politifolk i Oslo-politiet som jobber på heltid som personspanere blitt redusert fra 12 til tre.

- Alle skulle vel ønske at det var flere som jobber med dette, sier Trond Skaarud.

De tre spanerne pugger flere hundre ansikter hver dag, og tråler Oslos gater, puber, togstasjoner og krinker og kroker av byen de fleste holder seg unna.

På en god vakt finner de tre spanerne opp mot åtte personer. De syntes selv de gjør en viktig jobb, men at den til tider føles håpløs når antallet bare vokser, og fengslene ikke har plass til alle.

LES: Må løslate varetektsfanger

LES: Lover bedre plass i fengselet

Mangel på soningsplasser

Spanerne merker godt at det fortsatt er stor mangel på soningsplasser og varetektsplasser.

- Vi trenger flere soningsplasser. Åtte av dem spanerne har tatt inn de siste 14 dagene, får ikke plass i fengsel eller arresten. De havner dermed tilbake på gata, sier Skaarud.

De synes det er frustrerende når ikke det er plass i fengslene til de som blir pågrepet.

- Det er trist og demotiverende for spanerne når de har jobbet i lang tid for å få tak i etterlyste folk, og så havner rett tilbake på gata. Men vi jobber likevel friskt videre og tar nye ettersøkte hele tiden, sier Skaarud.

LES: Mistenkte for innbruddsraid går fri

Politispanerne må dermed pågripe de samme igjen og igjen.

Politimesteren i Oslo ser med bekymring på mangel på soningsplasser.

- Vi må få flere varetektsplasser. Dette har vi tatt opp med kriminalomsorgen. Vi kan ikke la folk slippe ut med en gang de er tatt. Jeg er frustrert over at vi ikke får til å ta flere, og sette dem inn, sier Anstein Gjengedal.

AKTUELT NÅ