Uighurens advokat: - Han reagerer sterkt på politiets metoder

Den 39 år gamle terrorsiktede uighuren nekter for å ha tilknytning til noen terrororganisasjoner. Han reagerer sterkt på måten han ble pågrepet på.

Carl K Rieber-Mohn

Carl K. Rieber-Mohn forsvarer den 39 år gamle, terrorsiktede uiguren.

Foto: NRK

Den norske statsborgeren med uighursk bakgrunn har i hele dag sittet i avhør etter at han ble pågrepet torsdag morgen. Mandag fremstilles han for varetektsfengsling.

39-åringen, som kom til Norge i 1999 og fikk statsborgerskap i 2007, er siktet etter terrorparagrafen.

Hans forsvarsadvokat Carl K. Rieber-Mohn sier til NRK at 39-åringen i dag blant annet har fått spørsmål rundt beslag som ble gjort i leiligheten under pågripelsen, men vil ikke gå nærmere inn på hva slags beslag som ble gjort.

Dette er de terrorsiktede:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rieber-Mohn sier at klienten reagerer sterkt på metodene under pågripelsen.

– Han opplevde det som forferdelig. Slik jeg oppfatter ham, ble han nærmest pågrepet i sengen sin, og det vil de fleste mene er en brutal måte å gjøre det på. Han har reagert sterkt på måten arrestasjonen fant sted på.

Men PST mener han er en hovedmann i denne saken?

– Han har ikke innrømmet noe som helst som kan knytte ham til noen terrorhandling.

Avviser kjennskap til terrororganisasjoner

Hvilket forhold har han til ekstrem islam og Al Qaida?

– Så vidt jeg kan bedømme det, har han ikke noe forhold til det i det hele tatt. Min klient benekter enhver form for kontakt med noe som har med denne siktelsen å gjøre, herunder kontakt med terrororganisasjoner. I dette ligger det at han heller ikke har vært i kontakt med Al Qaida eller andre terrororganisasjoner, sier forsvarsadvokaten.

Den tyske avisa Der Spiegel hevder å ha vært i kontakt med kilder som sier at 39-åringen oppholdt seg i den pakistanske provinsen Waziristan vinteren 2008/2009.

– Han har vært i Pakistan, men hvilket område i landet vet jeg ikke. Han har vært der i forbindelse med utdanning, sier Rieber-Mohn, men kan ikke gå nærmere inn på hvilken type utdanning.

Men uiguren har bekreftet at han kjenner de andre to terrorsiktede, en 37 år gammel irak-kurder og en 31 år gammel usbekisk statsborger.

- Kjenner en av de andre

Usbekeren innrømmer at han kjenner en av de andre mennene som ble pågrepet i går, men også han reagerer sterkt på siktelsen.

Han opplevde pågripelsen som uvirkelig. Det kom som lyn fra klar himmel. Han er tilnærmet i sjokktilstand, sier 31-åringens forsvarer Kjell T. Dahl.

Arvid Sjødin har blitt bedt om å forsvare den 37 år gamle mannen som ble pågrepet i Tyskland. Mannen er irak-kurder med norsk oppholdstillatelse og familie med norsk statsborgerskap.

37-åringens kone fortalte også Sjødin at pågripelsen var svært dramatisk.

– Tyske bevæpnede politisoldater stormet inn og tok 37-åringen med seg, forteller Sjødin, som har hatt problemer med å komme i kontakt med sin klient.

37-åringen ble framstilt for retten i Duisburg fredag morgen og sitter nå fengslet, opplyser Günter Wittig, sjefanklager ved statsadvokaten i Frankfurt am Main, til NTB.

Den irakiske kurderen er begjært utlevert til Norge. Han blir sittende så lenge prosedyren med utlevering til Norge vil ta, opplyser Wittig.

SISTE NYTT

Siste meldinger