– Trist at en uigur er innblandet

Tidligere leder i den norske uigurkomiteen, Semet Abla, synes det er veldig trist at en norsk uigur er pågrepet i terrorsaken. Han tviler på at mannen kan være en del av det norske uigurske miljøet.

SEMET ABLA

Semet Abla er tidligere leder av den norske uigurkomite.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Den ene av de tre pågrepne i terrorsaken er en 39 år gammel norsk statsborger med uigursk bakgrunn. Han kom til Norge i 1999 og har vært norsk statsborger siden 2007.

LES: Tre pågrepet, siktet for terror

– Ikke i et uigursk miljø

Den tidligere lederen i den norske uigurkomiteen tviler på at den siktede norsk-uiguren er en del av det norske uigurske miljøet.

– Denne saken er trist. Jeg er veldig skuffet og overrasket over at en uigur kan være involvert i saken. Jeg kjenner ikke til at det finnes noe radikalt miljø blant uigurer i Norge. De som eventuelt er med i radikale islamske grupper er ikke en del av det uigurske miljøet i Norge, sier Abla.

– Vi er muslimer, men de fleste av oss er ikke veldig religiøse, legger han til.

LES: – Vi har ingen garanti mot terrorangrep

Det skal være omlag 600 uigurer i Norge, som bor spredt rundt i Norge. De fleste bor i Oslo og Akershus, Bergen og Stavanger.

– Fredelig folkeslag

Abla sier uigurene ikke bruker vold og terror for å fremme saken sin, verken i Norge eller Kina.

– Det er en meget trist sak for oss uigurer. Vi er meget fredelige og bruker ikke vold i vår kamp for menneskerettigheter. Jeg er spent på om han virkelig kan være uigur. Det er et lite miljø i Norge, sier Semet Abla.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger