Ingen varslingsrutiner for salg av bombeingredienser

Det finnes ingen formelle rutiner for å varsle norsk politi dersom noen prøver å kjøpe bestanddeler til eksplosiver.

Vareplukk hos Norsk Medisinaldepot

Ingen norske apotek har varslingsplikt opp mot politiet eller PST i saker hvor det kan være mistanke rundt salg av varer som kan brukes til eksplosiv-formål. Her fra et av lagrene tilhørende Norsk Medisinaldepot (Ill.foto).

Foto: Norsk Medisinaldepot

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Varslingsrutiner fra apotekene og til PST har aldri vært diskutert, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

De tre personene som torsdag ble pågrepet for terrorplanlegging, skulle ifølge nyhetsbyrået AP lage aceton-peroksid-bomber. Slike bomber ble blant annet brukt i terrorangrepet i London i 2005.

LES OGSÅ: – Skulle lage «London-bomber»

Ifølge VG ble de tre mennene lurt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i vinter. De var på et ikke navngitt apotek for å kjøpe hydrogenperoksid, som kan brukes i slike bomber. Apoteket skal ifølge avisen ha sagt til dem at stoffet måtte bestilles. Deretter byttet PST det ut med et ufarlig stoff.

LES OGSÅ: PST byttet ut bombekjemikalier

Ikke varslingsplikt

Ingen norske apotek har varslingsplikt til politiet i saker hvor det kan fattes mistanke rundt salg av varer til framstilling av eksplosiver.

– Det er ingen rutiner i våre saker opp mot apotekene, opplyser Martin Bernsen i PST til NRK.

LES OGSÅ: PST måtte gå til aksjon tidligere enn planlagt

Bernsen bekrefter at det var en form for samarbeid med en type utsalgssted i denne saken. Samtidig sier han at VG har lagt frem historien bare delvis riktig, og han ønsker ikke å kommentere detaljer før rettssaken.

LES OGSÅ: PST ønsker alle varetektsfengslet

– Ikke vært diskutert

Flere stoffer kan brukes til å lage eksplosiver av denne typen, og de selges på svært mange steder, forklarer han.

– Varslingsrutiner har aldri vært diskutert. Det er omtrent umulig, da ville det blitt et totalt overvåkningssamfunn, siden stoffene selges så mange steder, sier Bernsen.

(Saken fortsetter under bildet)

En dobbeltdekker-buss rammet av London-terroren 7. juli 2005

Bomber med eksplosivet aceton-peroksid ble trolig brukt i terrorangrepene i London 7. juli 2005. De tre som ble pågrepet av PST og siktet for terror 8. juli skal ha forsøkt å lage samme typer bomber.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Slike varslingsrutiner finnes ikke generelt i politiet heller, opplyser seniorrådgiver Vemund Aabø i Politidirektoratet til NRK.

– Vi ønsker heller ikke å ha noen mening om det burde ha vært slik, legger han til.

Kan varsle selv

– Det er vanskelig å kommentere terrorsaken uten å vite detaljene, sier fag- og kvalitetsdirektør Hanne Andresen ved Norsk Medisinaldepot (NM) til NRK.

NM er landets største leverandør av legemidler til apotek og sykehus.

Andresen vet at apotekansatte har rapportert til politiet om mistenksomme forsøk på kjøp i andre sammenhenger, men at dette ikke er lovregulert. Hun vet ikke hva som har skjedd i akkurat denne saken.

– Apotekansatte har kjemikunnskap til å vite hvordan ulike stoffer kan brukes sammen, påpeker hun.

– Noen, spesielt tannleger, kjøper hydrogenperoksid i forbindelse med tannbehandling. Privatpersoner kjøper det gjerne i små mengder, som i noen typer skyllevann, men sjelden i store mengder, forklarer Andresen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger