33-åring tiltalt for drapet på Egil Tostrup Bråten

Over 14 år etter at 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet død er to menn tiltalt for drap og for forsøk på grovt ran.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

DRAPSGÅTE: Egil Tostrup Bråten (23) er funnet knivdrept i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo natt til 19. november 2002. Først i fjor ble to menn pågrepet i saken.

Foto: Erik Johansen/Politiet / NTB scanpix

De to mennene, som var 18 og 16 år da drapet skjedde, ble pågrepet i november i fjor.

Den nå 33 år gamle mannen er tiltalt for drap og forsøk på grovt ran. I følge tiltalen skal mannen ha knivstukket 23 år gamle Egil Tostrup Bråten gjentatte ganger i brystregionen, da Bråten motsatte seg et ransforsøk.

Statsadvokaten har tatt ut tiltale for forsøk på å lette annen kriminalitet ved drap. Mannen har forklart seg om drapet, men nekter straffskyld etter tiltalen. I følge hans forsvarer har han forklart at han ikke har ment å skade Bråten, og at ha

– Han er skuffet over tiltalen. Han erkjenner fortsatt straffskyld for uaktsomt drap, men ikke for noe annet, sier hans forsvarer Vidar Lind Iversen til NRK.

30-åringen er tiltalt for forsøk på grovt ran med døden til følge, men han er ikke tiltalt for drap. Ifølge tiltalen skal han ha slått Bråten med knyttet neve og stukket ham i hoderegionen med en skrutrekker.

– Har vært tungt for 30-åringen

– Han erkjenner straffskyld for et ran som har gått galt, sier mannens forsvarer, Vegard Aaløkken.

30-åringen skal ha forklart seg om ransforsøket til politiet. Aaløkken sier klienten var i et langt avhør med politiet, der han ga svar på alle spørsmål de måtte ha.

– Dette har vært tungt for ham å gå med, han er forsåvidt lettet over at det kommer fram nå. Nå ser han fram til å bli ferdig med saken og er glad for at den skal opp allerede i juni, sier Aaløkken.

Advokaten mener retten må legge vekt på at mannen var knapt fylt 16 år på tidspunktet. Det har gått over 14 år siden og drapet har blitt mye omtalt i media.

– Han har sagt ganske mye om hvorfor han aldri gikk til politiet, men jeg syns ikke det blir riktig å gå ut med det nå, sier Aaløkken.

Lettet familie

23 år gamle Egil Tostrup Bråten fra Hedmark ble funnet knivstukket utenfor sin egen leilighet i Nordal Bruns gate, etter å ha gått hjem fra kino. Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

Bistandsadvokat Hanne Kristine Bohinen sier til NRK at Egils foreldre, Steinar og Solveig Bråten, er lettede over at det nå er tatt ut en tiltale mot de to mennene.

– På vegne av dem kan jeg si at de lettet over at man har kommet så langt og ser frem til å legge dette bak seg. De har bearbeidet sorgen og er lettet over å få et svar, sier Bohinen.

Begge de to tiltalte er tidligere dømt for ran.

Steinar og Solveig Bråten, foreldrene til Egil Tostrup Bråten

Foreldrene Steinar og Solveig Bråten er lettet over at saken kan få en endelig løsning, ifølge deres advokat. Far Steinar har brukt diktskriving som terapi.

Foto: Vera Wold / NRK

Roser politiet for gjennombrudd

Etter pågripelsene i desember sa Steinar Bråten til NRK at han mente Oslo-politiet hadde gjort en fantastisk jobb i saken.

– Dette betyr at samfunnet kommer mer i balanse. Nå kan vi vel ikke unngå at det blir dom mot den ene personen, og kanskje den andre, sa Steinar Bråten.

Foreldrene levde i mange år med uvisshet om den eller de som stod bak drapet på sønnen kom til å bli tatt. I 2013 sa foreldrene til NRK at de hadde gitt opp håpet om at sønnens drapsmann kom til å bli funnet.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Oslo tinghus, 6. til 9. juni.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger