Offerets far: – Det er fantastisk gjort av oslopolitiet

Egil Tostrup Bråten ble drept i 2002. Nå er far og mor glad for at drapet ser ut til å være oppklart etter 14 år.

Steinar Bråten

Steinar Bråten har de siste årene sluttet å vente på en oppklaring av drapet på sønnen.

Foto: Jorun Vang / NRK

Steinar Bråten er far til drapsofferet og han sier at det kom noen tårer da han fikk beskjed om at en mann har forandret forklaring og tilstått drapet på sønnen.

– Jeg fikk telefon fra Grete Metlid, at arresterte nummer 1, som nå er 32 år, har tilstått. Da kom det noen små tårer fra venstre øyekrok etterpå.

Grete Lien Metlid er politiinspektør i oslopolitiet, og Egil Tostrup Bråtens far roser politiet for måten de har blitt holdt orientert gjennom telefoner opp gjennom årene.

– Vi har blitt informert: «Ja, vi har et spor på gang nå, vi vil bare nevne det for dere. Og så går det noen tid og så får vi en ny liten telefon: Det sporet vi nevnte, det har dessverre ikke ført frem til noe, vi er like langt.»

– Samfunnet er kommet i balanse

– Hva betyr det å få en sånn beskjed som dere har fått i dag?

– Det betyr at samfunnet kommer mer i balanse. Nå kan vi vel ikke unngå at det blir dom over den ene personen, og kanskje den andre.

Også mor er glad for at politiet ikke har gitt seg i denne saken.

– Jeg synes det er godt gjort at politiet ikke har gitt seg og at de har klart å finne gjerningsmannen, sier Solveig Tostrup Anderson Bråten.

– Det viktigste for meg er de gode minnene vi har om Egil.

– Min klient erkjente straffskyld

32-åringen innrømmet straffskyld for uaktsomt drap i et avhør hos politiet.

– Min klient erkjente straffskyld med en gang han ble gjort oppmerksom på at det var han som påførte fornærmede det dødelige stikket. Dette ble han gjort oppmerksom på av politiet, sier mannens forsvarer Vidar Lind Iversen.

Han ga først en forklaring som knyttet ham til åstedet. Nå skal han ha han utdypet sin versjon og innrømmet drapet.

To menn siktet

23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet med stikkskader utenfor hybelen sin i Oslo i november 2002. Han døde kort tid etter av skadene.

I november 2016 gjorde politiet nye pågripelser i saken.

Først ble den 32 år gamle familiefaren som nå har tilstått drapet, pågrepet og siktet. Noen dager senere ble en 30 år gammel mann pågrepet.

– Min klient utelukker at medsiktede har begått drapet. Han vil nå ta ansvar for det han har gjort og har erkjent straffskyld for uaktsomt drap, sier advokat Lind Iversen til NRK.

Den andre siktede, en mann på 30 år, har sittet i avhør hele fredag.

– Han erkjenner straffskyld for sin rolle under hendelsen. Jeg kan ikke komme inn på hva han erkjenner straffskyld for. Han erkjenner ikke straffskyld for forsettelig drap, men ut over det vil jeg ikke forklare det nærmere, sier politiadvokat Andreas Strand.

Kranglet om telefon

Ifølge opplysninger VG har skal de to siktede ha møtt 23 år gamle Bråten ved en tilfeldighet en novemberkveld i 2002. En krangel oppstod etter at 30-åringen skal ha spurt om å låne telefonen til Bråten.

Advokat Vidar Lind Iversen

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarer mannen som nå har tilstått drapet på Egil Tostrup Bråten i 2002.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

32-åringen skal ha hatt to kniver på seg. Han skal ha gått bort til Bråten og den nå medsiktede 30-åringen. Ifølge hans forklaring visste han at kameraten hadde en skrutrekker. Denne skrutrekkeren skal vennen ha tatt frem da det brøt ut en slåsskamp.

Ifølge 32-åringen falt Bråten plutselig om på asfalten. De to unge mennene skal da ha løpt fra stedet i hver sin retning, skriver VG.

En politipatrulje fant ham tilfeldigvis kort tid senere, men han døde av skadene kort tid etter ankomst på Ullevål sykehus.

– Min klient ønsker å bidra med opplysninger så godt han kan, slik at de pårørende kan få de svarene de ønsker. Det har vært svært tungt for han å bære på noe sånt i mange år, sier Lind Iversen