NRK Meny
Normal

Tror ikke sønnens drapsmann vil bli funnet

Politiet jobber fortsatt for å løse den elleve år gamle drapssaken der Egil Tostrup Bråten fra Våler ble drept. Selv om politiet er optimister, tviler Bråtens far på om drapsmannen noen gang vil bli funnet.

Steinar og Solveig Bråten, foreldrene til Egil Tostrup Bråten

Steinar og Solveig Bråten, foreldrene til Egil Tostrup Bråten.

Foto: Vera Wold / NRK

18. november 2002 hadde 23 år gamle Egil Tostrup Bråten vært på kino med noen venner, og var på vei til sin bopel i Nordahl Bruns gate ved Blitzhuset i Oslo.

Vitner mener å ha sett to menn følge etter Bråten ved kl. 00.40-tiden, og tre menn skal ha blitt sett sammen i området rundt dette tidspunktet.

Da en patruljebil fra politiet ti minutter senere kjører ned gata, finner de Egil Tostrup Bråten knivstukket. Han dør kort tid etter å ha ankommet Ullevål i ambulanse.

– Noen vet noe

Drapet føyde seg etter hvert inn i rekken av uløste norske drapssaker. Saken har jevnlig dukket opp igjen i mediene, men politiet har ikke mottatt noen nye opplysninger som har ført dem nærmere det som skjedde novembernatten for elleve år siden.

Grete Lien Metlid

Grete Lien Metlid var involvert i drapssaken fra 2003.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Selv om saken i dag står uløst, har ikke politiet planer om å legge den på hylla.

– Uløste drap har vi alltid fokus på og det er viktig for politiet å oppklare slike saker. Saken med Egil Bråten er spesiell, for vi mener han ble et tilfeldig offer på gata i Oslo, sier Grete Metlid som jobbet som etterforskningsleder på drapssaken.

I dag er hun leder for volds- og seksualseksjonen i Oslo Politidistrikt, men klarer ikke helt å legge saken om Egil Tostrup bråten bak seg.

– Er det en sak jeg virkelig kunne ønske vi ville finne et svar på, er det hva som skjedde med Egil Bråten. Jeg synes de etterlatte fortjener et svar, og det gjør noe med den generelle trygghetsfølelsen når vi ikke finner gjerningsmannen i alvorlige drapssaker som dette, sier hun til NRK.

Bruker nye metoder

Det var ingen vitner til selve knivstikkingen og etterforskningen har ikke ført til noen siktelser. De to mennene som er observert sammen med Bråten har aldri meldt seg for politiet og er ikke identifisert.

Egil Tostrup Bråten

Egil Tostrup Bråten fra Våler.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Politiets teori er at Bråten var et tilfeldig offer som ble utsatt for et skjebnesvangert ran. De kommer nå til å se på saken med nye øyne og håper på en løsning.

– Vi bruker ny teknologi for å se på sporene vi har i saken. DNA-teknologi og utvikling som kan brukes til å skape nye opplysninger rundt lyd- og bildesporene er noe vi nå ser på, sier hun.

Tviler på gjennombrudd

Steinar Bråten, Egil Tostrup Bråtens far, synes det er viktig at politiet fortsetter med saken. Selv har han ikke tro på at saken kommer til å bli løst.

– Det er gledelig at politiet viser vilje til å fortsette etterforskningen. Jeg har i grunnen forsonet meg med at saken ikke kommer til å bli oppklart, men det er viktig for samfunnet at det jobbes videre med uoppklarte saker.

Han har bare godt å si om Oslo-politiets håndtering av saken, og synes de har vist en enestående evne til medmenneskelighet og omsorg for ham selv og kona Solveig.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at politiet har gjort det de kan. Det har vært brukt store ressurser på denne saken og vårt forhold til politiet har vært veldig positivt.

– Grete Netli har ringt oss rundt drapsdatoen hvert eneste år siden det skjedde. Den dagen er tøff, så politiet har gjort sitt beste for å oppdatere oss. Samtidig har de vist en medmenneskelighet vi har satt stor pris på, forklarer Bråten.

Egil Tostrup Bråten

Egil Tostrup Bråten ble drept i Nordahl Bruns gate i Oslo i 2002. Politiet tror 23-åringen ble ranet og var et tilfeldig offer.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

28 uløste drap

I sommer satte NRK fokus på alle de uløste drapssakene i Norge, og drapet på Bråten føyer seg inn som et av 28 drap som ikke har blitt oppklart.

Kriminalpolitiets drapsoversikt viste at det i de 25 årene som har gått fra 1988 og frem til i dag, har blitt begått i underkant av 1000 drap her i Norge (Hvis man tar med terrorangrepet mot Utøya og Regjeringskvartalet 22. juli 2011 blir antallet drap over 1050).

I løpet av det samme tidsrommet står politiet uten løsning på 28 drapssaker. Disse sakene har på tross av lang og omfattende etterforskning endt med frifinnelse, frafall av siktelse, eller at politiet ikke har funnet noen mistenkt.

18. november 2002 blir 23 år gamle Egil Tostrup Bråten knivstukket og drept midt i Oslo sentrum.

I 2012 ble Egil Tostrup Bråten minnet av venner og familie.