Hopp til innhold

1650 ansatte rammes av omorganisering i Statens vegvesen

Hver femte ansatt blir berørt når Statens vegvesen går i gang med en storstilt omorganisering.

Terje Moe Gustavsen, veidirektør

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen legger i dag frem Statens Vegvesenet forslag for Samferdselsdepartementet.

Foto: Tore Meek / NPK

Vegvesenets forslag til omorganisering ble oversendt Samferdselsdepartementet klokken 14.00 tirsdag. I ettermiddag ble det holdt et allmøte i Veivesenets lokaler på Bryn i Oslo.

Samferdselsdepartementet ga 29. oktober 2018 Vegdirektoratet i oppdrag å utrede ny organisering av Statens vegvesen med frist 15. januar.

Det var Veier24 som først meldte om at forslaget ble oversendt.

Dagens fem regioner skal legges ned, ifølge forslaget vegdirektør Terje Moe Gustavsen la frem. Han sier omorganiseringen vil bidra til å gjøre Vegvesenet mer effektivt, og sikre mer vei for pengene.

– Modellen sørger for gode spillerom for geografisk plassering av ansatte og enheter, samtidig som vi vil kunne samle mange fragmenterte fagmiljøer under en felles ledelse, sier Gustavsen i en pressemelding.

Foreslår divisjonsmodell

Omorganiseringen i Statens vegvesen sees i sammenheng med regionreformen, og det er allerede bestemt at drift av fylkesveiene skal overføres til de nye fylkene fra 2020. Et enstemmig Storting ba om dette 8. juni 2017.

Direktoratet foreslår en såkalt divisjonsmodell, istedenfor en modell basert på geografi. Det vil si at de fem regionkontorene i landet legges ned og beslutninger fordeles på seks divisjoner:

  • Trafikant og kjøretøy: Tilsyn og kontroll av trafikant og kjøretøy.
  • Utbygging: Store prosjekter.
  • Veg: Drift, vedlikehold og mindre utbygging.
  • Transport og samfunn: Diverse oppgaver.
  • IT: Oppgaver ikke fastsatt.
  • Fellesfunksjoner: HR, kommunikasjon, regnskap.
Statens vegvesen skilt.

Fra 1. januar 2020 skal de nye fylkene overta styring på fylkesveiene, noe som kan ramme 4.000 ansatte i Statens vegvesen

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Regionkontorene i Bodø, Molde, Leikanger, Arendal og Lillehammer blir lagt ned dersom forslaget vedtas, og 1650 ansatte mister jobben i Statens Vegvesen. Disse vil imidlertid trolig overføres til de nye regionene og fylkene.

– Ingenting tyder på oppsigelse i «nye» Vegvesenet. 1650 skal overføres til fylkeskommunene som en følge av Regionreformen – fra 1. januar 2020, senest 2021, skriver Statens vegvesen på Twitter.

Videre foreslås det å skape et tydeligere skille mellom operasjonelle oppgaver og opphaver som løses i Vegdirektoratet.

Tidligere har blant annet Skatteetaten gjort noe lignende. I fjor fikk 6700 ansatte beskjed om hvor de skal jobbe fremover og hvilke oppgaver de skal gjøre, etter en massiv omstilling.

Sammenheng med regionreformen

Kritikere har tidligere sagt at dette er å flytte makt fra distriktene og inn til Oslo, og de frykter at distriktene vil miste innflytelse. Noen har også vært kritiske til om fylkene klarer å ta vare på egne veier.

Dette er vegdirektør Terje Moe Gustavsen uenig i. Samling av oppgaver er ikke det samme som at alt samles på ett sted i landet, sier han i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Mange av oppgavene våre krever at vi er til stede der oppgavene skal gjøres, altså lokalt. Det betyr at Statens vegvesen vil ha en betydelig lokal tilstedeværelse også i årene fremover, sier han.

Til Veier24 opplyser Vegvesenet at de en tid har forberedt den forestående omstillingen, ved ikke å besette alle ledige stillinger med nye ansatte.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger