Hopp til innhold

- Vi har ikke brutt taushetsplikten

De anonyme skarpskytter-forfatterne reagerer på anklagene om at de har brutt taushetsplikten i Forsvaret.

Norsk skarpskytter i Afghanistan

Boken «Med mandat til å drepe», der norske skarpskyttere forteller om sine kamper i Afghanistan, har vekket sterke reaksjoner i Forsvaret.

Foto: Bilde fra «Med mandat til å drepe»

Forsvaret mener forfatterne av boken «Med mandat til å drepe» har brutt taushetsplikten.

Ifølge oberstløytnant John Inge Øglænd er det aktuelt å finne ut hvem forfatterne er av boken som beskriver i detalj hvordan norske skarpskyttere jakter på og dreper Taliban-soldater i Afghanistan.

De anonyme skarpskytterne har høstet støtte fra både fra Kagge forlag og Befalets Fellesorganisasjon. Nå tar de også selv til orde mot talspersonen for Forsvaret, melder Aftenposten.

Reagerer på anklagene

I en e-post til Aftenposten.no skriver en av skarpskytter-forfatterne at de følger hærens retningslinjer. Det innebærer blant annet at soldater må kunne fortelle fra sine opplevelser på eget nivå, dersom det ikke kompromitterer sensitive detaljer:

– Dette kjenner vi oss trygg på å ha fulgt med god margin. Det er ellers en rekke eksempler på at soldater uttaler seg både til presse og på andre måter.

Soldatene reagerer på anklagene om at de har brutt taushetsplikten i Forsvaret.

– Vi mener at våre skildringer på ingen måte bryter med taushetsplikten. Flere av hendelsene er tidligere skildret i media, da med langt større detaljrikdom enn det vi presenterer, skriver «Ola».

Oberstløytnant John Inge Øglænd

Oberstløytnant John Inge Øglænd mener soldatene burde ha kontaktet Forsvaret før de inngikk bokavtalen.

Foto: NRK

– Underlig

Soldaten svarer at de forholder seg rolige på spørsmålet om de frykter offisielle reaksjoner i etterkant av publiseringen:

– Vi mener bestemt å ha vært på det tørre. Vi finner håndteringen til Forsvarets pressetalsmann noe underlig.

Forsvarssjefens talspersoner ønsket fredag ikke å kommetere saken ytterligere.

– Vi har en fortløpende vurdering, sier John Inge Øglænd.

Visste det ikke før onsdag

Forsvaret var ikke klar over at de norske skarpskytterne skulle fortelle sine historier før onsdag.

– Det er uheldig. Det finnes informasjon som bør holdes tilbake for å beskytte sikkerheten til dem som er ute i felten, og dem som skal ut i felten, sa Øglænd torsdag.

Daglig leder i Kagge forlag, Erling Kagge, mener imidlertid at ingen norske styrker kommer i større fare enn det de allerede er i dag, på grunnlag av boken.

– Boken avslører ingen militære handlingsmønstre og heller ikke noen militære konsepter. Norske skarpskyttere har oppsøkt og tatt livet av ledere i Taliban. Det er helt sikkert kjent for Taliban allerede. At det nå også blir kjent for det norske folk, er vi rett og slett tjent med, sier Kagge.

Erling Kagge

Erling Kagge mener at boken «Med mandat til å drepe» vil føre til en debatt om det er verdt å ha norske styrker i Afghanistan.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Tegn på at soldatene holder på å gi opp

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener både denne boken og den danske filmen «Armadillo», som handler om danske soldaters krigføring i Afghanistan, er tydelige tegn på at soldatene holder på å gi opp.

– Flere og flere av dem som står i krigen selv, begynner å føle at dette er håpløst og får et behov for å melde fra om hvor vanskelig dette oppdraget er, hvor store spenninger det er, og hvor ukomfortable de er med at de kanskje ikke får den støtten de føler at de fortjener av sine egne myndigheter.

– Jeg synes ikke dette er et veldig godt tegn for den internasjonale krigføringen, sier Berg Harpviken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger