Hopp til innhold

- Tidenes utgangspunkt for Frp

Partiet kan ta sommerferie med knallmåling i NRKs partibarometer.

Siv Jensen

Siv Jensen og Frp får en oppslutning på 29,7 prosent i partibarometeret for juli.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Partibarometeret for juli, som er utført av Norstat, sender Frp helt opp i ryggen på Arbeiderpartiet.

Siv Jensen og co øker oppslutningen med 4,1 prosentpoeng fra juni, og oppnår 29,7 prosent. Arbeiderpartiet holder seg så å si uendret med sine 33,2 prosent.

Tidenes utgangspunkt

NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim tror Frp med dette vil gjøre tidenes beste stortingsvalg.

- De har aldri hatt et bedre utgangspunkt før et valg. Tidligere har de kun gjort det bra på målingene midt i valgperioden, før de har falt som en stein utover våren i valgåret, og ikke minst under valgkampen.

Gjennomsnitt Frp-målinger
Foto: NRK

Han legger til:

- Dette fallet har skyldtes at Aps valgkampmaskineri har begynt å male, samt at velgerne blir mer kritiske til «eksperimentet» Frp i forkant av valget, og ikke tør å stemme på dem.

Nakkim tror at tanken om en Frp-regjering har satt seg hos velgerne, og at det gjør at partiet klarer å holde på oppslutningen selv om valget er bare to måneder unna. Samtidig har de en veldig høy velgerlojalitet, sier han.

Partibarometer juli

Frp gjør det største bykset på NRKs partibarometer for juli, og har en framgang på 4,1 prosentpoeng fra forrige måned.

Foto: Grafikk: NRK

- Mindre krise = mindre Ap

Nakkim tror at valget framover kommer til å handle om Jens eller Jensen, mens det mot slutten blir mer fokus på de mindre partiene som vil komme på vippen og avgjøre hvem som danner regjering.

I målingen er de rødgrønne fem mandater unna å ha flertall i Stortinget, og de ville dermed ikke overlevd dersom dette partibarometeret ble valgresultatet.

Kyrre Nakkim

Tidenes utgangspunkt for Frp, sier NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim.

Foto: Halvard Sandberg / NRK

- Arbeiderpartiet økte oppslutningen ettersom finanskrisa utviklet seg, men faller noe ettersom landet ikke ennå går så dårlig som fryktet. Paradokset er at jo bedre jobb Stoltenberg gjør, jo mindre krisestemning og oppslutning blir der for Ap, sier Nakkim.

Målingen viser også at Høyre subber ned mot 10-tallet i oppslutning med sine 12,0 prosents oppslutning – en nedgang på 2,9 prosentpoeng.

Denne målingen gjør en Bondevik 2-konstellasjon med Høyre, Venstre og KrF vanskelig. Alle tre partiene faller både i forhold til valget i 2005 og juni-målingen til NRK.

Målingen er gjennomført av Norstat for NRK mot 966 respondenter i perioden 30. juni til 6. juli. Feilmarginen er fra 0,7 for partiet Rødt til 3,6 for Arbeiderpartiet.

Les også: Høyre kraftig fram

Les også: Tar dårlig Høyre-måling personlig

Les også: Frp daler på ny måling

AKTUELT NÅ