Hopp til innhold

- Norge blir CO2-sinker

- Norge kan bli sinker i CO2-håndtering hvis ikke regjeringen gir dobbelt så mye til forskning, mener Sintef.

Jens Stoltenberg og Mongstad

Jens Stoltenberg har kalt rensingen av gasskraftverket på Mongstad for vår månelanding.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Instituttet mener økningen må komme innen tre år. Sintef skal lede EUs nyeste forskningsprosjekt på rensing av kull- og gasskraftverk.

Hør innslag: Norge blir CO2-sinke

 

 

Mens EU satser på forskning på feltet, er Sintef skuffet over de 48,5 millionene som er satt av til dette på statsbudjettet neste år. 

Store ord

Finansminister Kristin Halvorsen fant fram store ord da hun la frem neste års statsbudsjett for litt over en uke siden. Regjeringen skal satse på klima.

Vår tids største utfordring er å bekjempe menneskeskapte klimautslipp. Vår viktigste kapital er kunnskap og alles arbeidsinnsats.

Finansminister Kristin Halvorsen

Nils A Røkke, som er direktør for gassteknologi ved NTNU-Sintef, er skuffet over budsjettet.

Sintef skal også lede EUs ferskeste forskningsprosjekt på CO2-håndtering i kull- og gasskraftverk. Mens Norge fryser støtten til forskning på feltet, skal EU satse 300 000 millioner kroner, sier Røkke.

- Norge har hatt en veldig sunn finansieringsordning for CO2-forskning fram til nå, men nå ser det ut som det er stoppet opp, hevder han.

Kan tape terreng

Dermed kan Norge miste den gode stillingen vi har i dag, mener Røkke.

Jens Stoltenberg har kalt rensingen av gasskraftverket på Mongstad for vår månelanding. Det ligger det endel penger til i statsbudsjettet.

Men penger til teknologien som ligger lenger framme, må norske forskere til utlandet for å hente, sier Nils A Røkke.

- Det norske elementet i månelandingen blir litt uklart, mener han.

- Kommer ikke bakpå

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Liv Monica Stubholt mener at Norge ikke kommer bakpå og viser til at regjeringen gir penger til faktiske prosjekter som rensing av CO2 på Mongstad og Kårstø.

- Det kan gjøres mye forskning og det skal vi bidra til. Men det beste må ikke det godes fiende ved at vi venter på å faktisk gjennomføre dette, sier Stubholt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger